KRONOBERG

Landstingsråd beredd att ljuga

Det centerpartistiska landstingsrådet Lena Karlsson kommer inte att ställa upp för omval i nästa val och lämnar möjligen sitt uppdrag redan nästa år. Något hon berättade för vår reporter Karin Ernstsson för ett tag sedan. Men för att försöka förhindra att hennes planer blir offentliga, är hon beredd att ljuga.

– Då kommer jag att dementera detta och säga att jag inte vet vad du fått detta ifrån. Då står ord mot ord, säger Lena Karlsson.

Nyheten om sin avgång avslöjade Lena Karlsson själv för ett tag sedan efter en intervju på hennes kontor om ett hel annan fråga. Hon var helt öppen och berättade utan förbehåll vad gällde publicering av uppgifterna, att det här var hennes sista mandatperiod och det nu gällde att hitta en efterträdare i god tid. Möjligen slutar jag nästa år, berättade hon för reportern Karin Ernstsson.

Tänkte förneka
Efteråt ångrade hon sig och sa att om P4 Kronoberg publicerade nyheten skulle hon dementera och förneka att hon sagt något sådant. Karin Ernstsson gjorde klart för landstingsrådet att hon inte tänkte ta hänsyn till ett sådant hot. Hon skulle ändå gå ut med nyheten.

För att ge landstingsrådet en chans till att kommentera sina planer på att lämna sitt uppdrag, ringde Karin Ernstsson upp henne i onsdags. Och den här gången bandades samtalet. Lena Karsson, som inte visste att samtalet spelades in berättade nu också att en rekrytering av hennes efterträdare kommit igång inom partiet. I all hemlighet.

– Vi jobbar inom partiet nu för att fixa en nyrekrytering, säger Lena Karlsson.

Så partiet vet om det här i alla fall? 
– De personer som bör veta det här på ett tidigt stadium vet om det. Går jag ut med det här nu  är hela perioden körd för mig, det fattar väl du också. Jag vill inte att det ska offentligögras det närmaste halvåret.

Jag ringer för att säga att jag kommer att berätta det här
– Då kommer jag att dementera det och säga att jag inte vet vad du fått detta ifrån. Då står ord mot ord, säger Lena Karlsson.

Så du kommer att säga att jag ljuger?
– Ja, säger Lena Karlsson.

 Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se