Spanjorer skickar sina sparpengar ut ur landet

1:08 min

Krisen i Spanien har nu lett till att alltfler snabbt flyttar sina sparpengar utomlands. Siffror från den spanska centralbanken visar på den mest omfattande kapitalflykten hittills sedan sådan statistik upprättades i början av 1990-talet.

Under det första kvartalet i år lämnade 97 miljarder euro, omkring 870 miljarder kronor, Spanien, vilket enligt centralbanken är långt mycket mer än under förra årets första kvartal.

Investerarna säljer och flyr.

Krisen är i full blom på alla fronter: ekonomin, statsfinanserna, arbetsmarknaden, industrin, detaljhandeln, bostadsmarknaden och numera också i banksektorn.

Kapitalet flyr på grund av spanjorernas oro över att bankerna och landet inte längre ska klara att hantera problemen på egen hand.

EU vill omgående få besked om hur den spanska regeringen tänker injicera nytt kapital i krisande Bankia. Samtidigt har regeringen själv begärt en utredning av höga ersättningar i styrelsen.

Spaniens vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria är nu i Washington för att träffa USA:s finansminister Geithner och Valutafondens chef Lagarde om det akuta läget.

Räntan steg inte i dag, men ligger kvar på en nivå som premiärminister Rajoy sagt inte är hållbar för Spanien.