Få protester i Rumänien trots tuffa sparpaket

6:07 min

Det har gått fem år sedan Rumänien blev medlem i EU och sedan dess har landet genomfört några av de mest omfattande löne- och pensionssänkningarna i Europa. Och fastän många rumäner är besvikna, båda på de egna politikerna och på EU, så hörs inte några omfattande folkliga protester som de i Grekland.

– Rumäner är mer rädda för sin chef än vad greker verkar vara, tycker Ina Leicu, som studerar ekonomi vid Bukarests universitet.

– Mardrömmen för en rumän är att förlora jobbet eftersom vi inte litar på att nån annan ska rädda oss, fortsätter Ina Leicu.

Och det är inte för att det saknas anledningar till protester som missnöjesyttringarna uteblivit, säger frilansjournalisten Calin Cosmaciuc.

– De rumänska lönerna är låga jämfört med andra EU-länder. Många tvingas klara sig på bara två eller tretusen i månaden. Det är inte lätt, särskilt som levnadskostnaderna har höjts sedan landet blev EU-medlem, säger Calin Cosmaciuc.

Rumänerna har gått med på några av de tuffaste sparpaketen som Europa sett till. För två år sedan sänktes exempelvis löner och pensioner med 25 procent. Först i februari i år bröt en mindre protestvåg ut. Premiärministern avgick men sedan dess har missnöjesyttringarna somnat om.

– Vi är inte vana vid att protestera, säger Cristian Pirvulescu. Kommunisttiden då alla missnöjesyttringar mot makten var förbjudna har satt sina spår.

Inför valet i Rumänien i höst är inget av de större partierna emot IMF:s sparpaket och inte ens det lilla nationalistiska partiet är emot EU-medlemskapet. För många rumäner innebär EU fortfarande ett hopp om en bättre framtid.

– Vi är lugna på utsidan men vi gråter inombords, säger Anamaria Stanco, som läser marknadsföring på Bukarests universitet. Rumänerna är helt enkelt inte lika stridbara som grekerna, tror hon.