Narkolepsi spåras till samma vaccinsändningar

2:02 min

Samma sändningar av vaccinet Pandemrix kan ligga bakom de fall av sjukdomen narkolepsi som rapporterats. Det visar nya siffror från Narkolepsiföreningen. Nu ska Läkemedelsverket göra en ny utredning, skriver Göteborgs-Posten i dag.

– Gemene man måste få reda på vad det är som har hänt, säger Margareta Eriksson, ordförande i Narkolepsiföreningen, och fortsätter:

– Därför tycker vi att det är viktigt att vända ut och in på frågan – vad är det med vaccinet som har gjort dem sjuka?

Vad kan det vara för skillnader i sändningarna? Borde det inte vara samma sak i vaccinet som alla fick?

– Ja, det kan ju inte vi värdera. Vi kan ju bara ta fram de här uppgifterna och konstatera att det ser ut såhär och nu har vi bett Läkemedelsverket att titta på det här, säger Eriksson.

Det finns drygt 220 kända fall av narkolepsi, de flesta av dem barn och ungdomar. Narkolepsiföreningen har gått igenom journalerna för ungefär hälften av dem och kartlagt vilka sändningar av vaccinet Pandemrix de drabbade fick. Det kan man se genom vaccinets så kallade batchnummer i patientjournalerna.

Av de 35 olika sändningar av vaccinet Pandemrix som användes i Sverige har de som insjuknat i narkolepsi vaccinerats från samma tolv sändningar, alltså från enbart ungefär en tredjedel. För två tredjedelar av sändningarna finns inte någon som insjuknat, enligt Narkolepsiföreningens kartläggning.

Att narkolepsi skulle ha ett samband med vissa sändningar av Pandemrix har tidigare avfärdats av Läkemedelsverket. Men med anledning av de här nya siffrorna kommer Läkemedelsverket nu att göra en egen ny undersökning, säger koordinator Maria Szirmai.

– Vi ser ju att det är intressant information och att vi vill titta närmare på de uppgifter som de har tagit fram. De tidigare analyserna gjordes i ett ganska tidigt skede och skillnaden nu är att vi har fler fall i deras sammanställning än vad vi hade då, säger hon.

När kommer ni att göra er nya utredning?

– Jag gissar på att den kommer att påbörjas nu före sommaren men vara klar till hösten. Det är viktigt att komma ihåg att det här är en liten pusselbit i hela den komplexa situationen, säger Maria Szirmai, koordinator på Läkemedelsverket.