"Skrämselpropaganda som inte stämmer med sanningen"

1:56 min

Konflikten om HPV-vaccineringen, mot livmoderhalscancer, fortsätter. Apoteket i Östervåla har fått rensa bort broschyrer med argument mot vaccinet som okända personer sätter in i deras ställ flera gånger i veckan. Och det handlar om skämselpropaganda menar Charlotta Bergquist som är klinisk utredare på Läkemedelsverket.

– Det är inget faktaunderlag som stämmer i den. Det är lite oklar avsändare och jag har lite svårt att se att man ska ta den på allvar. Jag tycker att det är skrämselpropaganda som inte riktigt stämmer med sanningen, säger hon.

Det rör sig alltså om broschyrer mot HPV-vaccinering, ett virus som kan orsaka livmoderhalscancer. Utanför apoteket i Östervåla har någon lagt såna broschyrer i ett ställ ett par gånger i veckan dom senaste månaderna.

Personalen plockar alltid bort dem och apotekschefen är bekymrad eftersom det inte är information som apoteket står för, och Charlotta Bergquist, på Läkemedelsverket, påpekar flera felaktigheter i broschyren.

– Det står till exempel att vaccinet inte är färdigtestat, att det orsakat dödsfall och allvarliga sjukdomar, och det är färdigtestat. Man har gjort omfattande kliniska studier och dessutom har det använts under flera år efter godkännandet.

Så det här är bara påståenden tagna ur luften?

– Ja, det får man nog säga. De förklarar ju inte vad det är de anser inte är färdigtestat och att det skulle ha orsakat dödsfall finns inte heller några belägg för. Det finns dödsfall rapporterade efter vaccination, men det betyder ju inte att vaccinet orsakade de här dödsfallen.

Men det har rapporterats in biverkningar av vaccinet. De allvarligaste är allergiska reaktioner enligt Charlotta Bergquist.

Nu under våren har vaccin mot HPV börjat erbjudas till flickor födda år 1999 och senare i hela landet. Men om antikampanjer får fäste kan det få allvarliga följder menar Charlotta Bergquist.

– En konsekvensk skulle ju kunna vara att färre tar vaccinet och att de då inte har något skydd mot HPV-orsakad livmoderhalscancer.

Julia Carlbaum
julia.carlbaum@sverigesradio.se