Grekiska konton töms på pengar

1:55 min

Oron för att Grekland ska behöva lämna eurosamarbetet gör att greker flyttar pengar utomlands.

Från 2009 till mars i år togs minst en tredjedel av alla privata insättningar ut ur bankerna, enligt Internationella valutafonden och kapital fortsätter att föras ut ur landet.

Med ett nyval om drygt två veckor och ett mycket oroligt politiskt läge, är många rädda att ha kvar tillgångar i grekiska banker:

– Om jag har euro i fickan är det lättare när drachman kommer tillbaka och mina pengar kommer att förlora mindre av sitt värde, säger Prodromos, som tillsammans med sin familj flyttat motsvarande en miljon kronor till en bank utanför Grekland. Andra väljer att köpa statspapper i Tyskland, eller placera pengar i länder som har andra valutor än euro.

Nikos, som arbetar i byggsektorn, flyttade för ett år sen närmare en halv miljon kronor till Cypern, i dag tycker han att det också känns för osäkert och kommer att föra pengarna vidare till Storbritannien. Han är rädd för att de grekiska spararna ska överge bankerna och ta ut sina besparingar i panik.

I valet den sjätte maj röstade en majoritet av grekerna på partier som vill riva upp eller omförhandla låneöverenskommelserna med EU och Internationella valutafonden, samtidigt som europeiska ledare hotat med att Grekland inte kan vara kvar i eurosamarbetet om landet inte följer avtalen.

Ingen av de grekiska partiledarna lyckades bilda en regeringskoalition efter valet, därför blir det nyval om drygt två veckor. Det är framför allt den politiska osäkerheten som gör att Prodromos inte vågar ha pengarna kvar i Grekland.

Alla de stora grekiska bankerna har i veckan kommit med förlustrapporter, bankerna har tvingats betala högre räntor för att försöka förmå kunderna att ha kvar pengarna, ändå har kapitalet fortsatt strömma ut ur de grekiska bankerna under det första kvartalet i år. Nikos vågar inte riskera sina besparingar för att rädda de grekiska bankerna.