Fotboll

Fotbollsskor mode och arbetsredskap

1:30 min

Fotbollsspelare i samma lag har lika kläder på alla punkter utom på fötterna. Där lever många spelare ut sina drömmar och satsar på skor i alla regnbågens färger och ibland lite till. På Kalmar FF:s skohylla finns skor för de mest modemedvetna till de som aldrig spelar i annat än svart eller vitt. 

Du har säkert sett dom , fotbollsspelarna som sticker ut genom att använda skor i dom mest fantastiska färger under matcherna. Förr var det svarta eller möjligen vita skor men idag finns det skor i de mest skiftande färger.

Noggranna val

Att välja skor i ett lag som Kalmar FF är en omfattande procedur som görs redan under vintern, då är spelarna förväntansfulla som barn som väntar på tomten på julafton säger lagledare Ola Ragnarsson:

– Skofabrikantens säljare kommer hit i februari och dukar upp "smörgåsbordet " av modeller så spelarna får prova säger Ola Ragnarsson till P4 Kalmar.

Att välja både rätt sorts sko och en lockande färg är viktigt:

– Du skulle se när dom provar det är väldigt noga. Spelarna tar på sig skorna och provar flera gånger. Det förekommer en del tråkningar mellan dom som bara spelar i svart och dom som spelar i neonfärgade dojor säger Ola Ragnarsson.

Många skotyper behövs

Att spela fotboll på hög nivå kräver många olika sorters skor beroende på olika sorters träningar och underlag.

– En allsvensk fotbollsspelare behöver minst 4-5 olika modeller.

Behovet styr

Hur många par skor en spelare får ta ut per säsong styrs av behovet. Skorna är en mycket viktig del för att kunna spela bra och slitaget är stort och ökar i takt med allt fler träningar och matcher på konstgräs. Under en säsong kan det gå ut sju-åtta par per spelare vilket blir dyrt. Ett par skor till en allsvensk sperlare kostar minst 2000 kronor men årets trupp i Kalmar FF har än så länge varit sparsam med skoköpen säger Ola Ragnarsson:

– Förrut har brassarna varit dom som velat haft flest par skor men i år väljs det mer med förstånd kring vad man verkligen behöver.

På väggen vid a-lagets omklädningsrum hänger skorna i långa rader och i de mest skiftande färger. Ett par som sticker ut lite extra är blå och illgröna.

Olika skosmak

– De tillhör Jonathan McDonald och är häftiga säger Ola Ragnarsson men många vill också ha vita skor som Petter Wastå. Han kan inte tänka sig att spela i annat än vitt.

Genom åren har Ola Ragnarsson mött många spelare med speciella skoönskemål:

– Henrik Rydström sticker ofta ut i önskemålen med skorna. Ett år spelade han i en sko med svart gummisula och en med vit skruvdubbsula vilket är udda. I år är dom i alla fall i samma färg.