Väljaropinion i maj: Fortsatt rödgrön majoritet

2:10 min

De rödgröna behåller sin majoritet i väljaropinionen. Moderaterna minskning fortsätter och partiet hamnar nu under 29 procent, den lägsta siffran sedan mars 2010.

– Vi tar läget på fortsatt politiskt allvar, säger Kent Persson, nybliven partisekreterare hos Moderaterna. 

– Vi är i en ny politisk situation med en socialdemokrati som flyttat fram positionerna, även om vi nu ser att det mattas av för dem och läget stabiliseras. Men vi tar läget på fortsatt allvar. Det vi nu gör att vi kommer att öka tempot, både politiskt och kampanjmässigt, säger han.

Siffrorna kommer från den sammanvägning av de största opinionsinstituten Novus gör för Ekot varje månad.

Denna gång är skiftningarna i opinionen mycket små jämfört med aprilmätningen. De rödgröna ligger fortsatt strax över 50 procent i opinionen, och den borgerliga Alliansen på knappt 44 procent.

Socialdemokraterna är fortsatt största parti på drygt 36 procent.

Kent Persson utesluter inte att vi kan ha nått en sorts jämviktsläge. Opinionssiffrorna kan ligga kvar på den här nivån, åtminstone fram till dess att den nye S-ledaren Stefan Löfven börjar precisera partiets politik.

– Det som jag tror vi börjar se trenden på nu är att bristen på besked gör att väljarna nu bromsar in lite grann och väntar. Vi får väl se när också granskningen börjar ske av socialdemokraternas politik och de besked de inte ger, säger Kent Persson.

Fyra partier har under relativt kort tid bytt partiledare och språkrör, nämligen Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Förutom när det gäller Stefan Löfven har det inte satt några positiva spår hos opinionen.

– Partiledarna som nu trätt till för de små partierna måste först etablera sig som kända figurer, Henrik Oscarsson är statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Alla människor som brukar hävda partiledares betydelse de glömmer bort att det faktiskt inte är alla som är tillräckligt politiskt intresserade för att känna till alla de här personerna förrän det är val, säger Henrik Oscarsson.