Kronoberg

Konsumentverket varnar för företag

1:28 min

Konsumentverket har fått ta emot hundratals anmälningar om företaget FormLifes affärsmetoder de senaste månaderna, flera av dem från Kronobergs län.

FormLife säljer till exempel bantningsmedel och har bland annat vägrat ge konsumenter ångerrätt och många har tvingats att betala tillbaka tusentals kronor.

– Det som gör det här speciellt är den stora mängden anmälningar mot samma företag, säger Magnus Adell, juridisk rådgivare på Konsument Europa.

Det är fler än 250 anmälningar som har kommit in till Konsumentverket och Konsument Europa de senaste månaderna. Flera av dem från Kronobergs län.

Välkomstpaket med bantningsspiller för "noll kronor"

FormLife säljer bland annat bantningspreparat och detoxplåster och har den senaste tiden haft en omfattande kampanj där man erbjuder ett välkomstpaket för noll kronor. Köparen behöver då bara betala frakten. Trots detta kan man läsa i de finstilta villkoren att gratisprovet är en prenumeration där konsumenten måste köpa ytterligare ett paket för 1 194 kronor. När konsumenter sedan vill ångra sig börjar problemet.

– Det stora problemet som vi ser det är att FormLife inte följer distans-  och hemförsäljningslagen om ångerrätt, säger Magnus Adell.

Konsumenten ovetande om bindningstid

När konsumenten meddelar företaget att de ångrar sig får de veta att det inte är möjligt eftersom de har en bindningstid. Det är inte korrekt, berättar Magnus Adell.

– Om man ångrar sig, meddelar FormLife och skickar tillbaka välkomstpaketet oanvänt har de ingen rätt att dra ytterligare pengar från konsumentens kort, men det har vi sett att företag gör i många ärenden, säger han.

FormLife kritiseras också för sin marknadsföring eftersom annonserna liknar konsumentnyheter. Företaget har tidigare varit i blåsväder också i Norge och Finland. P4 Kronoberg har försökt nå FormLife för en kommentar utan att lyckas.

Sandra Douglasdotter
sandra.douglasdotter@sverigesradio.se