Gävle

Galler räddar småfisk från kraftverksdöden

1:54 min

Genom att sätta upp specialgjorda galler i Gavleån och Testeboån så ska småfisk och ålar slippa bli mos i kraftverksturbinerna.

– Det är helt nya tekniker. Det är första gången i världen som man använder ett av de här gallren och det är ett galler som är väldigt fint mellan springorna och ska kunna rädda all utvandrande smålax från att gå in i kanalen och komma in i kraftverket, berättar Kalle Gullberg, länsfiskekonsulent i Gävleborg.

Turbinerna agerar köttfärskvarnar
Det är i turbiner – som den i Strömdalen, i Gavleån – som är rena köttfärskvarnen för småfisk som har kläckts längre upp i ån, och ålar, som är på väg ut till havet för att växa till sig.

– Dagens fångst är abborre och gärs och en björkna. Karpfisk och så var det mört, säger Fredrik Norrman som är arbetsledare vid Arbetsmarknadsenheten i Gävle, och hjälper Kalle Gullberg med att ta reda på vilka fiskar som egentligen finns i Gavleån.

– Redan nu under de första självande minuterna så fick vi upp väldigt mycket Nors och Löja och de har ju vandrat färdigt nu så här vill det ju till att man håller koll under ett helt år eller mer för att verkligen få veta vad som rör sig här i ån, säger Kalle Gullberg.

Räddar ålar från att bli fiskfärs
Drygt 7 miljoner kronor, så mycket får projektet kosta. Och när man väl vet vilka fiskar som rör sig i ån kan man också räkna ut hur man kan hjälpa dem. Men tillbaka till de finmaskiga näten som ska rädda fiskyngel och ålar från att bli fiskfärs, samtidigt som man inte själ vattenkraft, något som har varit ett problem tidigare.

– Det är som att ha kakan och äta den samtidigt, säger Kalle Gullberg.

Varför har ingen kommit på det här tidigare?

– Tekniken har nått dit nu så att vi har bra galler och vi har mätt att vattenmotståndet blir inte så stort så att man gör någon förlust i kraftverket.