Putin: Politisk lösning enda alternativet i Syrien

1:42 min

Rysslands president Vladimir Putin diskuterade i dag den kritiska situationen Syrien med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin. Båda ledarna betonade att krisen i Syrien måste lösa politiskt. Putin verkade heller inte redo att gå med på några sanktioner mot Syrien i FN:s säkerhetsråd.

– I den här konflikten måste man visa lite professionalism och tålamod och med våld kommer man inte lösa någonting.

Det sa Rysslands president Vladimir Putin med den tyska tolkens hjälp på en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin i dag.

Västländerna i FN:s säkerhetsråd trycker på för att Ryssland ska gå med på FN-resolutioner och sanktioner mot regeringen i Syrien. Men ingenting av det som Putin sa i Berlin i dag tydde på att Ryssland har ändrat sig på den punkten.

Putin betonade, tillsammans med Merkel, att konflikten i Syrien måste lösas politiskt framförallt och att medlaren Kofi Annans fredsplan måste få fortsätta.

– Jag är helt övertygad om att en politisk lösning fortfarande är möjligt, sa Vladimir Putin.

Putin höll dock med Merkel om att läget i Syrien kan utvecklas till ett inbördeskrig och att det måste förhindras till varje pris. Men Putin nekade kategoriskt till rapporterna om att Ryssland skulle exportera vapen till Assadregimen, för att stärka den sidan inför ett eventuellt inbördeskrig.

– Vi exporterar inga vapen som kan komma att användas i ett inbördeskrig.

Putin åker nu vidare mot Paris där han ska träffa Frankrikes president Hollande. Även där lär Syrienfrågan bli huvudtemat. Hollande har tidigare prövat tanken om en väpnad insats mot Syrien, något som dock både Merkel och Putin tydligt underströk inte är aktuellt.