gävle

GPS ska spåra demenssjuka

1:57 min

GPS för att spåra personer med demenssjukdom som går vilse kan bli verklighet i Gävle kommun. Men trots att tekniken finns så går det trögt för kommunen att komma igång.

– Jag tror det blir en jättebra grej för att kunna röra sig ute utan att känna sig rädd, säger Yvonne Kingbrandt i Gävle som har varit testpilot för hjälpmedlet.

Hon har alzheimers, en av de vanligaste demenssjukdomarna. Tillsammans med sin make har hon testat GPS i ett forskningsprojekt som just nu bedrivs på Gävle högskola. Det handlar om att undersöka hur personer med demenssjukdom skulle kunna vistas utomhus på egen hand.

Virtuellt staket ger en trygghetszon

Den dementa har en GPS-sändare på sig som är kopplad till en mobiltelefon som den anhöriga bär. Sen sätter man upp det man kallar ett virtuellt staket runt det område där personen vanligtvis rör sig, det kan till exempel vara den egna tomten eller en hel stadsdel.

Om man hamnar utanför trygghetszonen går larmet.

– Då kan man tala om att man har ramlat och då ser han precis var jag är. Han ser till och med vilken gata jag är på, säger Yvonne Kingbrandt.

GPS:erna skulle kunna göra att fler personer med demens kan bo kvar hemma längre och skapa en tryggare tillvaro för både sjuka och anhöriga.

"Utvecklingen tar lång tid"

Projektet är ett samarbete mellan högskolan och Gävle kommun. Men trots att tekniken i princip är redo att börja använda, tar det tid för kommunen att komma igång.

Birgitta Svensk jobbar med it-frågor inom omsorgsförvaltningen i Gävle

– Sån här utveckling tar väldigt lång tid. Det är så viktigt att användarna själva får vara med och testa, säger hon.

Vad är det som gör att det dröjer?

– Jag tror att vi alla lider av brist på förståelse för hur viktigt det är att utveckla såna här lösningar till just den här målgruppen. Fler och fler bor hemma längre så behovet av att ta fram och utveckla teknik kommer att bli större, säger Birgitta Svensk.