Barack Obama beställde datavirusattack mot Iran

USA kan ligga bakom dataviruset Stuxnet som 2010 skadade en iransk kärnanläggning. Enligt uppgifter i New York Times som bygger på en kommande bok, beställde president Barack Obama personligen virusattacken i en gemensam operation med Israel.

Redan under sin första månad på presidentposten beordrade president Barack Obama att cyberattackerna mot Irans kärnanläggningar skulle öka. Han beslutade att snabba på attackerna som inleddes under president Bushs tid.

Det färska avslöjandet om USA:s inblandning i dataviruset Stuxnet som 2010 skadade en iransk kärnanläggning komplicerar sannolikt de redan spända förhandlingarna om Irans nukleära program.

Enligt uppgifter i New York Times, som bygger på en kommande bok, beställde president Obama personligen, i en gemensam operation med Israel, attacken mot anrikningsanläggningen i Natanz.

Det har länge antagits att USA och Israel legat bakom attacken. Men enligt tidningen ska Obama ha skynda på projektet, kallat Olympic Games, som inleddes under Bush-administrationen 2006.

Ett par månader efter cyberattacken mot Natanz-anläggningen läckte viruset ut på internet och blev känt under namnet Stuxnet.

– Det var första gången en cyberattack användes för att orsaka fysisk skada, säger den förre CIA-chefen, Michael Hayden, till tidningen.

– Det var första gången någon korsade Rubicon.

Avslöjandet kommer efter att säkerhetsexperter i veckan upptäckt ett nytt virus som infekterat datorer i Iran och Mellanöstern. Viruset, kallat Flame, är designat att samla in information snarare än förstöra datorutrustning.

Iran har inte kommenterat avslöjandet i New York Times. Men uppgifterna om USA:s och Israels samarbete kan öka Teherans trovärdighet i anklagelserna att länderna också ligger bakom morden på fyra atomforskare. Det kan också stärka regimens misstankar om att USA och Israel är närmare en överenskommelse om ett eventuellt israeliskt anfall mot Iran.

– Det är en lögn att USA är emot en attack mot Iran och att Israel skulle genomföra en på egen hand, sade en tidigare iransk företrädare i veckan, enligt Financial Times.

TT