Stockholm laddar för maraton – det första av två

I år arrangeras två stora maratonlopp i Stockholm. I dag går den 34:e upplagan av Stockholm marathon, och senare i sommar, den 14 juli, genomförs ett jubileumslopp. Då är det 100 år sedan 1912 års OS-maraton.

Lördagens maraton känner vi igen sen många år. Den 34:e upplagan av Stockholm marathon avgörs med såväl inkluderat SM som stor folkfest.

Den som vinner SM kommer sannolikt vara ganska långt efter hela loppets segrare - det är tuffa konkurrenter på plats inte minst från Kenya och Etiopien.

– Det är svårt att rå på dem. Får se om de gillar vädret, det är inte som i Kenya precis, säger Lars Johansson, svensken med skarpast personbästa medan han tittar ut på ett rått, grått och regnigt Stockholm.

Men det räcker nog inte att det är moln framför solen. Michael Mutai, Kenya, en av favoriterna till totalsegern, är en av många som har flera minuter bättre personliga rekord än svenskarna.

Likadant är det på damsidan där bästa svenska, Lilian Magnusson, har kring tio minuter sämre bästatid än den bästa, Deribe Godana från Etiopien.

Det andra maratonloppet i Stockholm avgörs den 14 juli, samma dag och även samma klockslag som loppet i Stockholms-OS 1912. En annan bana än lördagens lopp men i princip samma som för 100 år sedan. Stadion - Sollentuna - Stadion. Med ett extra tillägg.

– Den gamla OS-maran var 40 och inte 42 kilometer, det standardiserades inte förrän på 20-talet, säger friidrottsexperten A Lennart Julin.

Att springa inne i stan är ett nytt påfund.

– Maraton från början - är från ett ställe till ett annat. Så var det i London 1908. Och från slaget vid Marathon och in till Aten. Även vid sommarens OS i London startar man i Greenwich och springer in till stan, säger Julin.

Under jubileumsloppet kommer många detaljer vara à la 1912. Funktionärer med speciella kläder, vätskekontroller som för 100 år sedan. Men likväl tufft löpmässigt. Än mer än den jobbiga Stockholm marathon-sträckningen.

– Ursprungligen var ju inte distansen lika viktig som själva utmaningen. Man försökte inte undvika backar för banan 1912, säger A Lennart Julin.

Över 10 000 deltagare i minnesloppet, över 21 000 i lördagens tävling. Löparintresset fortsätter vara stort. Och löparturism, i fjol räknar man med att det inkom över 150 miljoner i turistintäkter under Stockholm marathon.

Det är i princip en person som tydligt fattas. Isabellah Andersson som tränar i Kenya.

– Hon har ambitioner om topp-åtta i OS, då måste det gå före, säger Julin.

TT