Arabförbundet ber FN skydda Syriens civila

Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Arabi har i ett brev bett FN:s säkerhetsråd att ta ytterligare steg för att skydda civila i Syrien. Han har dock inte förordat ett militärt ingripande.

Nära 400 syriska flyktingar har de senaste dygnet tagit sig över gränsen till Turkiet, uppger en turkisk tjänsteman enligt AFP.

– Antalet syrier som flyr till Turkiet har trappats upp efter de senaste angreppen, sade tjänstemannen.

Totalt har därmed 24 433 syrier flytt till Turkiet sedan upproret mot Bashar al-Assads regim började i fjol.

Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Arabi har i ett brev bett FN:s säkerhetsråd att ta ytterligare steg för att skydda civila i Syrien. Han har dock inte förordat ett militärt ingripande, skriver AFP.

På lördagen fortsatte striderna i Libanon där sunnigrupper som stödjer den syriska oppositionen de senaste veckorna drabbat samman med grupper, mestadels shiiter, som stödjer president Bashar al-Assads regim. Minst en person dödades och fem skadades i hamnstaden Tripoli i norr.

På fredagen lades fotografier som sägs vara bevis för massgravar och attacker mot civila i Syrien lades ut på den amerikanska regeringens hemsida. Webbsidan visade, enligt utrikesdepartementet, översiktsbilder från grävda massgravar efter massakern nära staden Houla.

Bilderna visar också vad som sägs vara kratrar orsakade av artilleribeskjutning nära civila områden i staden Atarib.

De har tagits av ett privat satellitbildsföretag, rapporterar Reuters.

Samtidigt är nu FN:s observatörsstyrka i Syrien (Unmis) komplett, med närmare 300 man.

Observatörsstyrka ingick i den fredsplan som den förre FN-chefen Kofi Annan lade fram. De 297 observatörerna är tänkta att övervaka att de stridande parterna lägger ner vapnen.

Observatörernas konvojer har beskjutits vid flera tillfällen och deras mandat löper ut den 20 juli. På grund av det ökade våldet är det oklart om det förlängs.

Ekot/TT