Hosni Mubarak döms till livstids fängelse

3:28 min

Egyptens förre president Hosni Mubarak döms till livstids fängelse. Han har stått åtalad för att bland annat vara medskyldig till att ha dödat nära 900 demonstranter under upproret förra året.

Mubarak döms för inblandning i mördandet av demonstranter under upproret i landet. Även landets dåvarande inrikesminister Habib el-Adli döms för samma brott.

Mubaraks försvarare sa efter beskedet att domen skulle överklagas, och sa sig vara säker på att vinna.

Mubarak är den förste ledare i Mellanöstern som ställs inför rätta av folket i sitt eget land, i samband med den arabiska våren.

– Ett öronbedövande jubel följde efter beskedet, rapporterar Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

– Många ville att han skulle få dödsstraff, men de flesta var ändå nöjda när domen kom.

Men jublet kom sig av att många utanför domstolen bara hörde inledningen av domslutet. När det senare stod klar att sex höga polisbefäl, Egyptens forna säkerhetschef och Mubaraks två söner frias uppstod tumult.

– Det är en väldigt hetsig stämning här utanför domstolen och unga killar provocerar kravallpolisen. Jag känner tårgas i luften och det kastas sten och burkar, rapporterar Cecilia Uddén.

Mubarak anlände till domstolsbyggnaden en stund före klockan tio, svensk tid.

Han kom till domstolsbyggnaden i helikopter från det militärsjukhus där han vårdas. Han fördes vidare i ambulans och bars in i rättssalen på bår.

Mubaraks två medåtalade söner hade då redan anlänt till rättssalen, där säkerhetsarrangemanget beskrevs som enormt.

5 000 poliser och 2 000 soldater vaktar enligt säkerhetstjänsten området kring rättssalen, som ligger i en polisskola i utkanten av Kairo.

Ekot