”1 miljon procent säkra på att Mubarak frikänns”

2:08 min

Egyptens förre president, 84-årige Hosni Mubarak, dömdes idag till livstids fängelse för sin roll i dödandet av demonstranter förra våren i Egypten. Men jublet som hördes när domen tillkännagavs förbyttes strax i missnöje över att polisbefäl och säkerhetschefer frikänts.

Mubarak ska ha fått en hjärtattack när han flögs i helikopter från domstolen till fängelset för första gången. Han har hittills vårdats på ett militärsjukhus.

Det var jubel och fyrverkerier utanför domstolen när Mubarak dömdes till livstid. En kvinna som bar en bild på sin dödade son kysste marken, tackade gud och sa ”Min son, min son, nu får du upprättelse, tack gode gud”.

– Det här är en seger för hela arabvärlden, snart är det din tur, Bashar al Assad, sa en ung man.

Men när det stod klart att Mubaraks söner frikänts tillsammans med säkerhetschefer och polisbefäl, övergick glädjen i vrede och slagsmål utanför domstolen.

– Polisstaten är intakt, sa en kommentator. Det är bara Mubarak och hans inrikesminister som har offrats – och de dömdes endast för att inte ha stoppat dödandet. 

– Vem var då skyldig? sa pappan till en annan martyr. Det är som om de allihop vore oskyldiga.

Också advokaten Amir Salem, som representerar flera av martyrernas familjer, kallade domen politisk. Och eftersom det inte lades fram något bevis för att det fanns order att skjuta mot demonstranter, så kommer Mubarak att frikännas.

– Domaren serverade Mubaraks försvarsadvokater med den ammunition de behöver för att överklaga, sa Amir Salem.

Mubaraks advokater kommer att överklaga domen och säger att de är ”en miljon procent” övertygade om att den förre presidenten kommer att frikännas.