Resultatlös jakt på Joseph Kony hittills

1:53 min

I Centralafrika fortsätter jakten på Joseph Kony, den fruktade ledaren för Herrens Motståndsarmé, hittills utan resultat. Och det trots att en av hans närmaste män har gripits, vilket ledde till hopp om att även Kony skulle gripas snart.

Djungeln är så tät att den toppmoderna spaningsutrustning som den amerikanska elitstyrkan har med sig fungerar dåligt. Vegetationen absorberar alla ljud och gör det svårt att fånga upp rörelserna i skogen, skriver tidskriften Africa Report efter ett besök i det amerikanska lägret i Centralafrikanska republiken.

I ett halvår nu har 100 amerikanska elitsoldater deltagit i jakten på den ökända Joseph Kony, i samarbete med styrkor från Afrikanska Unionen.

Kony är efterlyst av den Internationella brottmålsdomstolen ICC, anklagad för massmord och kidnappning av barn för att göra pojkarna till barnsoldater och flickorna till rebellfruar, som får sköta hemsysslor och utnyttjas sexuellt.

Efter att ha varit jagad i över 25 år flög Konys namn plötsligt över världen i våras i den film som spreds på internet av en amerikansk kampanjorganisation. Den amerikanska elitsstyrkan fanns då redan på plats, i en ovanlig manöver i amerikansk utrikespolitik, som inte på årtionden har tyckt att det är värt att skicka in amerikanska soldater för större operationer på afrikansk mark.

För några veckor sedan greps en av de högsta ledarna i LRA, av ugandiska styrkor som varit honom i hälarna i flera veckor. De ansvariga för jakten hoppades då att gripandet skulle leda dem närmare Kony, men ännu finns inga tecken på det.

Konys tros ha mellan 200 och 500 man i dag, och den Ugandaledda styrkan som får hjälp av USA är flera tusen man stark. Problemet är att de söker i ett enormt område, som spänner över minst tre länder, och just nu är det ingen som med säkerhet vet var Kony befinner sig.

De senaste uppgifterna säger att han kan vara i Darfur i Sudan. Uganda anklagar nu också Sudan för att stödja Kony, med vapen, ammunition och uniformer i syfte att destabilisera grannen och ärkefienden Sydsudan, som kämpar som en ny självständig nation sedan knappt ett år tillbaks.