Djurhållning

Kvinna anmäld för att ha eldat på hund

1:26 min

En kvinna bosatt i länet är polisanmäld för grovt djurplågeri, har enligt anmälan eldat en hund i ansiktet.

Dagarna efter att hon övertagit en hund från förra ägaren ska hon enligt anmälan ha drogat den med okända medel som hon injicerat och bränt den med lågan från en cigarettändare.

Eva Wiklund från Sundsvall var hunden Rockys ägare. Hon anade oråd och åkte till gården för att hämta hem hunden.

- Vi kom fram till gården som var inhägnad av strömförande staket. Men vi såg inga djur, inga människor, säger Eva Wiklund.

Eva Wiklund och hennes vänner hittade strömbrytaren och tog sig fram till boningshusets fönster. Genom köksfönstret såg hon sin hund liggande stilla på golvet, runt om honom fanns andra hundar som han inte alls brydde sig om.

Enligt Eva Wiklund dök då kvinnan upp i köket. Hon böjde sig över hunden och började elda i hans ansikte med en cigarettändare.

- Sakta, sakta gjorde hon det och hunden reagerade inte, sen tog kvinnan en spruta och körde in den i hundens hals, det här upprepades några gånger. Då exploderade min hjärna! säger Eva Wiklund.

Eva Wiklund fick inte kontakt med kvinnan och ringde då polisen som redan var på väg eftersom kvinnan själv hade anmält ett det pågick ett inbrottsförsök.

Poliserna hade stor förståelse för Eva Wiklunds problem, säger hon. Men dom kunde inget göra eftersom åklagaren inte vill fatta ett beslut som gav dem rätt att gå in och hämta hunden.

Eva Wiklund fick senare på kvällen ut sin hund som då, enligt henne, hade svåra skador och aldrig blev riktigt medveten under det dygn som han sen levde.

Vilka medel som injicerats i hunden fick Eva Wiklund aldrig reda på.

I Norge är den här kvinnan dömd för djurplågeri. Hon är för all framtid förbjuden att ha hundar i Norge. Hon har bland annat dödat en valp genom att slänga den i en vägg. Många av hennes hundar var svårt vanskötta och flera måste avlivas akut.

Bland hundintresserade är kvinnan känd, Eva Wiklund kände inte till henne men blev senare varnad av vänner. Samma sak hände Lars Liikamaa i Smedejbacken, även han hade en rottweiler som hade tydliga spår av att ha blivit slagen, men som inte var dödligt skadad

Efter domen i Norge 2010 flyttade den dömda kvinnan till Jämtland. Här har myndigheterna hittills inga invändningar mot hennes sätt att sköta hundar och hästar och enligt uppgift har man noggrann koll på hennes djurhållning.

Eva Wiklunds hund Rocky, en vuxen Rottweiler, hade efter sex dagar hos kvinnan akut varig hjärnhinneinflammation och akuta blödningar i njurarna. Han hade variga sår på kroppen. Han avlivades av veterinär ett dygn efter att ägaren tagit den tillbaka.

Händelsen är polisanmäld och Eva Wiklund hoppas på rättegång och dom.

- Jag hoppas att hon ska få djurförbud, hon ska inte ha några djur, säger Eva Wiklund.

P4 Jämtland har sökt kvinnan för en kommentar men inte lyckats nå henne.