Fritsla

Äldre välkomnar nya alkohollagen

1:27 min

Sedan i fredags är det fritt fram att servera ett glas vin till maten på landets äldreboenden, något som tidigare inte var helt självklart. Men nu har en lagändring som tillåter alkholservering på särskildaboenden trätt i kraft.

Sture Johansson som bor på äldreboendet Solgård i Fritsla är positiv.

– Jag har inte tänkt så mycket på det, det är väl helt naturligt. Men jag har ju aldrig druckit någon alkohol heller. Det är väl i sin rätta ordning det här nu.

Nej för Sture Johansson personligen kommer inte lagändringen göra någon större skillnad. Men han tycker ändå förändringen principiellt är bra. Han får medhåll av Yvette Eriksson som är anställd på Solgård och har jobbat inom vården sedan åttiotalet.

– Varför ska inte dem som tycker det är gott med ett glas vin eller öl få det till maten som vi andra. Vi har inte haft några festligheter i helgen, det är alldeles för nytt. Men kanske till Nationaldagen, lite svenska flaggan och något gott vin, det vore kul.

Även om det i viss mån varit tillåtet att servera alkohol på landets äldreboenden tidigare, har det funnits osäkerhet kring vilka regler som gäller. Yvette Eriksson tycker att tydligheten är bra och ser inga risker.

– Absolut inte, det finns inga risker. Är det så att de ska dricka någon form av alkohol så är det ju i samband med måltid och då är det ju alltid personal där. Så det kan jag inte tänka mig.

– Så på nationaldagen här, om det blir lite festligheter, kanske middagen kommer att se lite annorlunda ut?

– Det blir väl lika bra för det, det är väl roligt med lite förändringar, säger Sture Johansson och skrattar.