Proffsiga blufföretag lurar allt fler

2:18 min

Antalet företag på Finansinspektionens varningslista fortsätter att öka i snabb takt. Ofta handlar det om företag som försöker lura folk att placera stora summor i aktier. Vi har pratat med en person som blivit lurad på över en miljon kronor. Han vill vara anonym men berättar  att de metoder som bedragarna använder är sofistikerade.

– Det ringde en engelsman med oerhört fin Queen's English som pratade väldigt förtroendeingivande. Han undrade om jag kunde tänkas vara intresserad av investera i ett fantastiskt företag i Danmark.

– Företaget skulle, baserat på en uppfinning, revolutionera en viss teknikgren. Han skickade väldigt mycket bakgrundsinformation av teknisk karaktär som jag förstod och tyckte att det var väldigt trovärdigt. Ja, och så kom det sig att jag gjorde en investering där.

Hur lång tid tog det från det att de ringde första gången till dess att du betalade ut några pengar?

– Mellan en och två månader.

 De hade ingen brådska?

 – Nej, de hade ingen brådska inte alls. Det ingick väl säkert i planen.

 Att invagga dig i säkerhet?

 – Absolut.

Förutom upprepade samtal under en längre period och omfattande information som skickas så har de här bluffbolagen proffsiga hemsidor och erbjuder kunderna att öppna konton precis som på en riktig bank.

Det tog flera år innan mannen som Ekot träffar upptäckte att allt var fejk och han hade under tiden hunnit göra flera ytterligare investeringar både i det här och i andra blufföretag.

En annan person, Nils, som inte vill uppge sitt efternamn, förlorade 150 000 kronor och märkte att han blivit blåst först när han efter ett par år ville sälja aktierna och det visade sig att dom var i stort sett värdelösa:

– Man kände sig för jäklig rent ut sagt. Men man känner sig skamsen samtidigt, säger Nils.

Och just att många som blivit lurade tycker att det är pinsamt och helst inte vill prata om det gör att det är svårt att avgöra omfattningen. Men Finansinspektionen tror att årligen så är det mellan fyra och sex miljarder kronor som bedragarna lurar till sig bara från Sverige.

Den genomsnittliga summan uppskattas till ett par hundra tusen kronor och det skulle innebära att det är tusentals svenskar som luras varje år.

Förra året blev det rekord på Finansinspektionen varningslista med över 800 nya bluffbolag - hittills i år är ökningstakten nästan lika hög med drygt tre hundra nya bluffbolag på varningslistan.

Men flertalet varningar kommer från myndigheter i andra länder, säger Jan Green på Finansinspektionen.

 – Ja, vi byter de här varningarna med varandra.  För de här bedragarna arbetar ju globalt och jobbar inte bara mot ett land utan det är uppåt ett 25-tal länder på varje sådant här falskt bolag. Det här är grov organiserad brottslighet, säger Jan Green.