Dom i dag mot svenska terroråtalade i Danmark

1:37 min

I dag kommer domen mot de fyra män från Sverige som misstänks för att ha planerat en terrorattack mot den danska tidningen Jyllandsposten. Det finns inga tekniska bevis mot männen, och inget brott har genomförts, men indicierna är starka och den danska tidningen Politikens rättsexpert tror på en fällande dom.

Åklagaren bygger sin bevisning på avlyssningar som gjorts av Säpo, men det finns egentligen inga konkreta tekniska bevis mot männen och inget brott har genomförts, vilket försvårar saken, säger den danske tidningen Politikens rättsexpert Frank Hvilsom.

– Det handlar om vad domaren och juryn tror, säger Frank Hvilsom.

– Tror man att männen planerade ett terrorbrott, eller tror man att de var i Köpenhamn för att sälja vidare vapnen, som de själva säger.

Det är Säpos avlyssning av en lägenhet i Sverige som hela åtalet grundar sig på. Där hör man en av de åtalade prata om en attack där folk ska slås ihjäl på en tidning i Köpenhamn. Det i kombination med att männen hade vapen när de greps i Köpenhamn, en k-pist och en pistol, gör att indicierna är starka.

Till det kommer att en av de åtalade, lägenhetsinnehavaren, har bekräftat planerna och också har pekat ut en av de andra åtalade som den pådrivande.

Det gör att Politikens rättsexpert Frank Hvilsom trots allt tror på en fällande dom.

– Det blir inte livstid, 16 år, för någon av dem, och jag tror dessutom att lägenhetsinnehavaren får straffrabatt på två till fem år, eftersom han har samarbetet med polisen, och inte följde med till Köpenhamn, säger Frank Hvilsom.