Syrien brännande fråga när Putin möter EU-ledare

1:55 min

Världspolitiken väntas stå högt på dagordningen när EU:s ledare och Rysslands nyvalda president Vladimir Putin möts i Sankt Petersburg i dag. Ryssland hoppas också komma framåt i den långdragna diskussionen om visumfrihet mellan Ryssland och EU:s länder.

– Ryssland och Europa hör ihop, säger Sankt Petersburgsbon Angela Jarúlina.

– Vi har en gemensam väg, en gemensam framtid, säger Angela Jarúlina, som är banktjänsteman. Men kontakterna försvåras av det ömsesidiga visumtvånget.

– Med färre barriärer skulle vi åka oftare, säger hon.

Visumfrågan är högprioriterad för Ryssland som har EU som sin viktigaste handelspartner, främst när det gäller olja och gas. Vid det senaste toppmötet i december kom man överens om att visumfrihet är ett gemensamt mål, men EU-länderna tvekar, oroade av saker som illegal invandring.

I väntan på en lösning antas EU-ledarna istället passa på att ta upp Syrienfrågan med Vladimir Putin.

Ryssland med sina nära band till Syrien anses ju spela en avgörande roll i försöken att få ett slut på våldet - en roll som bland annat USA anser att man inte tillräckligt väl utnyttjar.

EU-ledarnas möte med Putin kommer mitt under en intensiv reseperiod för den nygamla presidenten och i vilken ordning han valt att lägga sina resor har analyserats ut och in. Först ut var Vitryssland som Ryssland står mycket nära men att han sedan valde Tyskland och Frankrike har setts som ett tydligt tecken på hur viktigt Europa är, inte minst för den ryska ekonomin.

Senare i dag fortsätter Putin till den forna sovjetrepubliken Uzbekistan och i morgon anländer han till Peking. Att Kina kommer före USA ses av en del bedömare som en demonstrativ gest. Vladimir Putin hade ju möjlighet att förlägga sin första resa som president till USA i samband med G8-mötet i maj men i stället valde han att skicka premiärminister Dmitrij Medvedev.

Sankt Petersburgsbon Angela Jarúlina säger att omvärlden med Putin tillbaka i Kreml nu kan vänta sig en tydligare, och hårdare utrikeslinje.

– Han säger det han tänker - och det tycker inte alla om.