Åstorp

Miljöskandal kostar kommunen miljoner

1:41 min

Åstorps kommun ville göra en bra affär och samtidigt dämpa bullret från motorvägen E6 i Hyllinge 2006. När företaget Svensk Jordförbättring erbjöd sig att bygga två bullervallar och dessutom ge kommunen 400 000 kronor i kontanter slog man till.

Men det blev ingen bra affär. Utan en miljöskandal där det kostat kommunen minst 22 miljoner kronor att städa upp sen Svensk Jordförbättring gått i konkurs.

Socialdemokraten Jan Nilsson som var kommunalråd i Åstorp när beslutet togs 2006 erkänner att han blev lurad.

– Minst sagt, säger han. Det är bara så att man känner sig dum.

Hade Svensk Jordförbättring gjort som de lovat kommunen hade kanske allt gått bra. Använt en blandning av natriumsulfat och rötat slam och matjord. Men när man började bygga den första vallen i Hyllinge i juli 2006 var det inte så noga med blandningen. Både natriumsulfat och orötat slam vräktes ut okontrollerat.

– En fredagseftermiddag när jag stod och målade mina fönster på huset därhemma då ringer en dam från Hyllinge och är mycket uppbragt och säger att nu stinker det i hela Hyllinge och det ser inte klokt ut härute. säger Jan Nilsson.

Han säger att han inte hade möjlighet att åka dit. Men att han tog kontakt med dåvarande samhällsbyggnadschefen och att han när han förstod hur illa det var såg han till att arbetet stoppades och den andra bullervallen blev aldrig byggd. Men miljöskandalen i Hyllinge var redan ett faktum.

Jan Nilsson satt kvar som kommunalråd fram till 2008. Då gjordes vissa försök att sanera och dränera vallen. Men det räckte inte och i dag har hela vallen plockats bort.

En märklig sak är att det aldrig togs några formella politiska beslut om bullervallsbygget. I stället sköttes allt på tjänstemannanivå. Varför det blev så kan eller vill Jan Nilsson inte svara på. Men han menar att det egentligen inte spelar någon roll.

– Det var en entreprenör som missledde oss grovt, säger han. Oavsett vilka beslut eller avtal vi hade haft så hade han brutit mot det. Han bröt ju mot miljöförvaltningens föreläggande om hur han skulle göra, och är man beredd på att göra det då är man ganska så förhärdad.