SCB: (S) är återigen största partiet

2:08 min

Socialdemokraterna når 37,3 procent i Statistiska centralbyråns nya mätning av partisympatierna, och gör en ovanligt kraftig uppgång med nästan 10 procentenheter jämfört med senaste mätningen i november. Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin vill tona ner partiledarbytet från Håkan Juholt till Stefan Löfven som förklaring.

– Vi har pratat om och utvecklat politiken för hur vi ska få fler jobb och en bättre skola i Sverige. I det jobbet är partiledaren självklart jätteviktig. Men en partiledare gör inte ett helt parti, säger Carin Jämtin.

Det har varit en väldigt kraftig uppgång på nästan 10 procentenheter. Ni gick ner väldigt kraftigt förra halvåret. Finns det inte en risk att det är ganska mycket luft i siffrorna?

– Man ska ta absolut ingenting för givet. Det är hårt arbete och uthållighet som gör att vi till sist skulle kunna vinna valet 2014.

Ökningen med 9,6 procentenheter är Socialdemokraternas största någonsin mellan två SCB-mätningar och partiet har sedan i november tagit väljare från alla de övriga riksdagspartierna.

Samtidigt har regeringspartierna problem. Partierna krymper och Kristdemokraterna hamnar för tredje SCB-mätningen i rad under fyraprocentsspärren till riksdagen, med 3,7 procent.

Folkpartiet stöds av 5,5 procent av väljarna och Centerpartiet gör en statistiskt säkerställd nedgång till 4,7 procent.

– Det är en tuff situation vi har. Det är låga siffror, alldeles för låga, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

Vad kan det bero på att ni har så låga siffror?

– Vi har uppfattats som ett av de partier som är minst tydligt med vad vi egentligen står för.

Samtidigt tappar Moderaterna 4,8 procentenheter jämfört med i november och når 28,6 procent.

– Vi har sett den här trenden hela våren, så det är inga nya siffror som kommer. Det är därför vi nu gör en del förändringar i Moderaterna. Vi ökar takten och tempot för att kunna prata med fler väljare och berätta om vår politik, säger partisekretaren Kent Persson.

Miljöpartiet minskar med 3,6 procentenheter jämfört med i november och får 8,1 procent av rösterna.

Vänsterpartiet ökar till 5,9 procent, medan Sverigedemokraterna gör en marginell nedgång till 5,4 procent.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle med 51,2 procent av väljarstödet få egen majoritet i riksdagen om det vore val i dag. Regeringspartierna får 42,5 procent.

SCB:s undersökning baseras på 5 473 intervjuer gjorda under större delen av maj månad. (SCB sökte 9039 personer, men det var alltså bara 5473 som svarade.)