Hyllinge

Tror inte på ersättning efter miljöskandalen

1:41 min

När Svensk Jordförbättring byggde en bullervall åt Åstorps kommun i Hyllinge år 2006 så slutade det med miljöskandal. Marken förgiftades av rötslam och natriumsulfat. Efter sex år och 22 miljoner i utgifter för Åstorps kommun är alla problem fortfarande inte lösta.

Trots att Svensk Jordförbättrings ägare dömts att betala skadestånd och är skyldig kommunen tolv miljoner, tror inte Ronny Sandberg som är kommunalråd i Åstorp att det blir några pengar.

– Ja jag tror det är ungefär tolv miljoner med alla kostnader och räntor på det, säger han. Men vi är ju inte jätteoptimistiska. Via har ju försökt att driva in det här via Kronofogden men det finns inga tillgångar att ta av.

Normalt tar Kronofogden ut en avgift av den som är skyldig pengar när man driver in dem. Men eftersom mannen som ägde Svensk Jordförbättring inte har några tillgångar har kommunen fått stå för avgiften för indrivningsförsöken också.

De 22 miljonerna som kommunen lagt ner har annars dels gått till att betala olika saneringsförsök. Först dränering och övertäckning och så till sist bortforsling av hela vallen. Men de har också gått till att betala advokater som till exempel drivit skadeståndsprocessen mot Svensk Jordförbättrings ägare.

Svensk Jordförbättring existerar inte längre. Det gick i konkurs och konkursen är avslutad. Men i Åstorp sätter den fortfarande sina spår. För konkursförvaltaren frånsade sig ansvaret för en tomt på Norra Industriområdet som Svensk Jordförbättring använt som lager och blandningsplats.

På den herrelösa tomten ligger tonvis med natriumsulfat kvar och läcker vatten som förorenar miljön. Kommunen försöker nu få en statlig saneringsförsäkring att betala vad det kostar att städa upp, trots att man alltså inte äger tomten.

– Omgivningarna blir påverkade så på något sätt måste vi ha en bevakning av det hela, säger Ronny Sandberg. Men det är ju en konstig situation där ingen vill ta ansvaret och samhället och skattebetalarna måste någonstans göra det.