Vatileaks skrämmer inte påven

Påven låter sig inte skrämmas av de "våldsamma och riktade angreppen", säger hans högra hand, kardinal Tarcisio Bertone i Vatikanens första direkta kommentar till läckorna om konspirationer och korruption i påvedömet.

Bertone anses vara det huvudsakliga målet för "Vatileaks"-skandalen, som lett till att påvens butler Paolo Gabriele gripits av den påvliga polisen, misstänkt för att ha lämnat konfidentiella handlingar och brev från påvens privata arbetsrum till medier.

Men många med insyn i Vatikanens angelägenheter anser att butlern är en syndabock i en mycket större politisk strid mellan Bertones anhängare och hans fiender som tycker att hans makt är för stor.

Sammansvärjningen kan dock vara mer omfattande än så. Enligt vissa uppgifter har läckan iscensatts av missnöjda kardinaler som ser Benedictus som alltför svag och som redan börjat förberedelserna för att få sin egen kandidat vald till framtida påve.

Dokumenten, publicerade i internationell och italiensk press och i en nyutkommen bok, innehåller uppgifter om allt från Vatikanens skatteproblem till anklagelser om sexuella övergrepp mot barn.

TT-Reuters