Kalmar

Samtliga omhäktade för mc-dådet

1:20 min

I dag hölls omhäktningsförhandlingar efter misshandeln på en motorcykelfest i Smedby utanför Kalmar i början av maj. Totalt är 17 män misstänkta, men bara 14 av dem var i rätten i dag. Vid fyratiden hade alla häktats och därmed får alla 17 stanna i häktet i tre veckor till.

Tre av de häktade har redan gått med på att sitta häktade ett tag till. Därför hölls bara omhäktningsförhandlingar i 14 fall i dag. Förhandlingarna sköttes via videolänk, vilket gjorde att man slapp den massiva polisinsatsen med förstärkt bevakning.

Alla män har kopplingar till det kriminella mc-gänget Hells Angels.

Bakom stängda dörrar

Omhäktningarna gick på löpande band idag, en var 20:e minut. Allt hände bakom stängda dörrar och det är fortfarande oklart om hur långt utredningen kommit. Det är också oklart vad som binder männen till brottet i form av teknisk bevisning. Men åklagaren sa att man sänt over en mängd material till statens kriminaltekniska lobortorium och att svaren droppar in kontinuerligt.

Mc-festival troligt motiv

Motivet tros vara att de ville stoppa Svineri MC:s mc-festival i sommar. Svineri MC ställde in arrangemanget Swedish Bike Festival kort efter angreppet på klubbens vårfest.

De greps strax efter händelsen vid ett antal samordande vägspärrar som polisen i Kalmar och grannlänen upprättat.

Starka misstankar

Tidigare i maj häktades samtliga på den starkaste misstankegraden, på sannolika skäl, och har suttit häktade på en månad till att börja med. Alla 17 nekade till brott vid den första häktningen.

Trots att polisen säger sig ha starka bevis vill de ha hela bilden klar för sig. Därför försöker utredarna nu att kartlägga hela dagen när dådet skedde. För någon vecka sedan efterlyste polisen fler vittnesuppgifter om männens flyktbilar.

Åtal ska vara väckt senast den 27 juni.