Djurliv

Liga plundrar fågelbon - nu stängs Stekenjokk

4:55 min

Länsstyrelserna i Jämtland och Västerbotten tar nu drastiska steg för att stoppa faunakriminalitet, boplundring och handel med ägg och fåglar av sällsynta arter. Från och med i morgon stängs ett område på Stekenjokkfjällen.

Efter mycket oroväckande information från Rikskriminalpolisen i Stockholm har Länsstyrelsen och polisen i Jämtlands län beslutat att starta ett omfattande samarbete för att stoppa ägg- och fågelplundrare i Frostvikenfjällen.

Enligt spaningsuppgifter från Rikskriminalpolisen har en internationell liga under många års tid härjat bland annat inom Stekenjokkområdet, i gränstrakterna mellan nordligaste Jämtland och Västerbotten. Det finns tecken på att boplundrarna kan komma tillbaka även i år och därför gör polisen och Länsstyrelsen en gemensam kraftsamling för att skydda ägg och fåglar.

Förbjudet område
Länsstyrelserna i Jämtland och Västerbotten har beslutat att inrätta ett tillfälligt, interimistiskt naturreservat på 460 kvadratkilometer i Stekenjokkfjällen. Från i morgon och juni månad ut blir det tillträdesförbud, förbjudet att lämna vägen och röra sig i terrängen, i ett område som begränsas av Leipikvattnet i söder, Ramsarån i norr och som sträcker sig från norska gränsen i väster till skoterleden mellan Klimpfjäll och Raukasjö i öster, säger Helena Eriksson som är chef för Naturvårdsenheten vid länsstyrelsen.

Stor kriminalitet
Den illegala handeln med ägg och levande fåglar av sällsynta och utrotningshotade arter är en kriminell hantering som årligen omsätter stora summor. Faunakriminalitet, handel med sällsynta djur och fåglar, är världens tredje största gren av organiserad brottslighet sett till omsättning i pengar, näst efter handel med vapen och narkotika.