Kronoberg

Kvinnor med ADHD blir mer våldsutsatta

3:31 min

50 procent av alla kvinnor med funktionsnedsättning har erfarenhet av våld. På tisdagen diskuterades utsattheten för kvinnor med ADHD och andra funktionsnedsättningar i Konserthuset i Växjö.

Madelein Larsson Wollnik berättade om sina erfarenheter med diagnosen ADHD och autistiska drag. Hon har själv erfarenhet av våld.

- Man hamnar lätt i den situationen om man är osäker i grunden. Jag hamnade i missbruk och då är det lätt att man blir kvar i det, säger hon.

Hur kommer det sig?

- Jag var tonåring på 80-talet och då fanns inte kunskapen att fånga upp speciellt oss flickor med neuropsykiatrisk diagnos. Då söker man egna metoder för att orka med vardagen, att orka med att leva. Då kan missbruk tyvärr vara ett av de sätten. Hamnar man i missbruk är man ofta glad att ha något umgänge överhuvudtaget, då hamnar man lätt fel. I mitt fall hamnade jag slutligen hos en som slog mig.

Vad tycker du att samhället ska göra för att undvika att personer med sådana här diagnoser hamnar i en spiral av missbruk och våld?

- Oftast är det så enkelt att det räcker att det finns en enda person som uppmärksammar vart man är på väg. Att helt enkelt engagera sig i andra människors liv, det är det tipset jag kan ge, säger hon.

Madelein Larsson Wollnik har själv diagnosen ADHD och autistiska drag. Ett stort problem är hur människor bemöter personer med den typen av diagnoser, tycker hon. ”Gud vad du är jobbig” åh ”skärp dig” fick  hon själv ofta höra i skolan. Där behövs mer kunskap menar Madelein Larsson Wollnik.

- Jag vill bli bemött som alla andra blir bemötta, jag vill inte bli särbehandlad så, jag vill bara bli särbehandlad efter mina behov. När jag har uppfostrat mina barn har jag behandlat de med diagnos på samma sätt som de utan, samtidigt måste man ta hänsyn till de svårigheter som finns. Så tycker jag att samhället ska bete sig också. Behandla som vem som helst, men med extra hänsyn, säger hon.

Marie Vreland var en av dem som besökte konferensen. Hon arbetar med våld mot funktionsnedsatta kvinnor, något som är extra svårt menar hon:

- Våldet är detsamma, men det finns fler sätt att utsätta en kvinna med funktionsnedsättning för våld, säger hon.


Kan du ge exempel?

- Man är mer sårbar, det kan finnas saker man inte kan uttrycka på samma sätt. Är det ett fysiskt funktionshinder finns det fler sätt att skada en sådan kvinna, underlåtelse av omsorg till exempel.

Radar
radar@sverigesradio.se