Regeringen KU-anmäls för orättvisa betyg

1:42 min

Just nu väntar ungefär en halv miljon elever på sina betyg, och för dem som ska betygsättas enligt det nya systemet finns just nu frågetecken för hur rättvisa de betygen kommer att bli. I dag KU-anmäldes regeringen, för att lärarna har fått för lite stöd för att sätta rättvisa betyg, menar Ibrahim Baylan.

Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson och tidigare skolminister Ibrahim Baylan anmälde i dag regeringen till konstitutionsutskottet, KU, för att lärarna har fått för lite stöd för att sätta rättvisa betyg.

– Riksdagen har vid två tillfällen tagit beslut om att detta ska fram, och ändå har inte utbildningsministern brytt sig om detta.

Vad tycker du om det?

– Ja, det är naturligtvis dåligt, men framför allt drabbar det ju landets elever och lärare.

Senast i mars betonade utbildningsutskottet hur viktigt det är att lärarna skyndsamt får ett bra stöd för sin betygssättning i det nya systemet, med bokstäverna A till F, som alla elever i åttonde klass och första året på gymnasiet får betyg i nu.

Bakgrunden är Riksrevisionens och Skolinspektionens mycket hårda kritik om att det fortfarande råder stora brister i hur lärarna använder det gamla betygssystemet.

Nu har lärare bland annat till Ekot kritiserat att stödet till biologi 1 inte kommer förrän i höst och att det stöd som finns är luddigt.

Men utbildningsminister Jan Björklund tycker att det stöd som finns är tillräckligt.

– Det finns mer material i alla ämnen att sätta betyg utifrån i dag, än vad det har funnits förut. Det finns fler kriterier och tydligare kriterier än vad det har funnits förut. Sedan kommer det ytterligare stödmaterial nästa år, året därpå och året därpå. Skolverket har en långsiktig plan som ligger på deras hemsida, säger Jan Björklund.

Det finns också en politisk dimension i debatten.

– Jan Björklund har satt i system att skjuta från höften och det duger inte när det gäller så här stora reformer som påverkar så många människor, säger Ibrahim Baylan.

Jan Björklund svarar:

– Bara politiskt trams. Bedömningsstödet är väsentligt mer omfattande i dag än vad det var när Ibrahim Baylan var skolminister. Han borde ju KU-anmäla sig själv i så fall.