Polisen vill få bort livsstilskriminella

1:14 min

Just nu genomför polisen en satsning mot så kallade livsstilskriminella, det vill säga kriminella som ofta begår brott. Tanken är helt enkelt att få bort de som begår flest brott från gatorna.

– Förhoppningsvis blir effekten att mängdbrotten, alltså vardagsbrotten som drabbar oss som bor här i länet, kommer att minska. Det är målsättningen, säger Roger Hellström, samordnare vid Uppsalapolisen.

Enligt polisen så finns det flera hundra så kallade livsstilskriminella i länet, människor som livnär sig på brottslighet och som har gjort det under större delen av sitt liv. De här brottslingarna står för en mycket stor del av mängdbrotten. Det kan vara allt från inbrott och stölder till misshandel och rattfyllor.

– Det här är väldigt kriminellt aktiva som vi vill låsa in, eller se till att de kommer under vård. En viktig del i det här är ju samverkan med andra myndigheter, säger Roger Hellström.

I början av året inledde polisen över hela landet en satsning som innebär att varje län väljer ut 10 till 15 kriminella i taget, de som är mest aktiva för tillfället. Sen bevakar man de här personerna lite extra. Och här i Uppsala har det redan gett resultat:

– Två av de här individerna som vi har jobbat med har blivit dömda för brott, och så är det två som har fått missbruksvård. Det ser vi som en stor framgång, säger Roger Hellström.

Den här satsningen mot livsstilskriminella pågår fram till och med 2013.

Tomas Magnusson
tomas.magnusson@sverigesradio.se