Blekinge

Rektor på BTH rasar mot kick-off på skattebetalarnas pengar

Efter att en forskare på Blekinge tekniska högskola, BTH, bjudit kollegor på lyxrestaurang skärper högskolan sina informationsrutiner. Rektor Ursula Hass blev upprörd när hon fick höra om sjurättersmiddagen på skattebetalarnas bekostnad.

– Jag blev jätteupprörd, naturligtvis, för det är inte okey när vi är ett lärosäte som till stor del går runt på skattebatalarnas pengar att använda dem på det här sättet, säger Ursula Hass.

P4 Blekinge har granskat fakturorna under tre månader förra året.

Kick-off
Det var vid en kick-off för ett forskningsprojekt som ledaren tyckte det var nödvändigt att locka med något alldeles extra, eftersom en del företagsfolk flög ända från USA:s västkust till kick-offen.

Han fick då tipset om en lyxrestaurang i Malmö.

Lyxig barock
Den beskrivs på sin hemsida som att ha en lyxig barockkänsla och spektakulära kompositioner i köket, och är enligt personalen en av de två, tre bästa i landet.

Dit gick elva forskare och företagsrepresentanter en kväll i september och åt och drack för 11.000 kronor.
– Det är inte rimligt, hade de frågat mig i förväg så hade det blivit nej på detta, säger Ursula Hass.

400 kronor
Enligt BTH:s representationspolicy ska all representation som överstiger 400 kronor godkännas av rektor, något som forskaren inte hade en aning om, trots att han jobbat i fem år.

Han säger att det var en jäkligt bra middag, så ypperlig att han nog kunde tänkt sig att betala mellanskillnaden själv om han vetat om gränsen.

Efter det här ska all personal minst en gång om året få information om reglerna för representation, istället för bara nyanställda.

Och vid årsskiftet förändrades en del ekonomiska rutiner.

Men Ursula Hass kan inte svära på att inte fler felaktiga notor betalats.
– Jag kan inte garantera till 100 procent att det inte finns någonting mer, men såvitt jag vet finns det inte det, säger Ursula Hass.

Carina Melin
carina.melin@sverigesradio.se