Intrång mot affärsnätverk på nätet

1:02 min

Miljontals lösenord till det sociala nätverket LinkedIn tycks ha läckt ut på nätet. Bedömare uppmanar nu nätverkets över 100 miljoner användare att byta lösenord.

– De här lösenorden tycks vara utlagda mest för att personen som utfört hacket vill bevisa att han eller hon har kunnat klara av det. Skulle man vilja orsaka maximal skada skulle man nog lägga ut ännu mer information, säger författaren och hackerkännaren Linus Larsson.

Över sex miljoner lösenord till det sociala nätverket, som främst används för professionella kontakter, ska ha lagts ut på en rysk sajt. LinkedIn har själva inte bekräftat intrånget, men olika användare har rapporterat att de hittat sina egna lösenord bland de utlagda. Olika hackare ska ha hävdat att de knäckt krypteringen till hundratusentals av lösenorden.

Kan det finnas något ekonomiskt syfte bakom?

– Absolut. Om det är något sådant man är ute efter handlar det ofta om en vilja att lura av folk uppgifter om till exempel kreditkort eller infektera ett stort antal datorer vilket har ett stort ekonomiskt värde. Man kan använda dem för att skicka mer skräppost eller rikta attacker av olika slag som man kan tjäna pengar på, säger frilansjournalisten Linus Larsson.