Syriens regim anklagas för ny massaker

Det kommer uppgifter om vad som beskrivs som en ny massaker i Syrien. Aktivister uppger att minst 78 människor dödades sent på onsdagen med gevär och knivar i en by i Hama-provinsen. 

Aktivistnätverket Lokala samordningskommittéerna rapporterade att massakern ägde rum i al-Qubair och att 35 av offren var medlemmar av samma familj.

Enligt Syriens största oppositionsgrupp, Syriens nationella råd, dödades 80 människor och 30 saknas.

Medan vittnen och oppositionen uppgav att regeringstrogen milis stod bakom massakern, anklagade regeringen "beväpnade grupper" för att han iscensatt blodbadet för att få till stånd en utländsk militär intervention.

Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), med säte i London, sade att massakern utfördes av den regimtrogna shabiha-milisen efter det att reguljära styrkor bombat området.

Tillvägagångssättet påminner om det vid massakern i staden Houla i grannprovinsen Homs för knappt två veckor sedan när minst 108 personer dödades, många av dem barn.

Syriska människorättsobservatoriet uppmanar FN:s observatörer i Syrien att snarast åka till Hama-provinsen och utreda våldsdådet som är det senaste sedan upproret mot president Bashar al-Assads regim började för 15 månader sedan.

Oppositionsgruppen Syriens nationella råd manar nu till ökad väpnad kamp.

Rådet har tidigare varit försiktigt med att direkt uppmana till militära aktioner mot regeringstrupperna, men säger nu att rebellrörelsen Syriska fria armén ska trappa upp "verksamheten på slagfältet" för att lindra pressen på civilbefolkningen som är under "belägring, beskjutning och angrepp" i provinserna Hama, Latakia och Homs".

TT-Ekot