Manar till våld efter uppgifter om ny massaker

Syriens största oppositionsgrupp, Syriens nationella råd, manar till ökad väpnad kamp efter uppgifter om en massaker i Hama. Minst 78 människor ska ha dödats med gevär och knivar, uppgav aktivister.

Aktivistnätverket Lokala samordningskommittéerna rapporterade att massakern ägde rum i al-Qubair och att 35 av offren var medlemmar av samma familj.

Enligt Mohammed Sermini, talesman för oppositionsgruppen Syriens nationella råd, hade "regimstyrkor dödat omkring 100 människor, bland dem 20 kvinnor och 20 barn".

Rådet har tidigare varit försiktigt med att direkt uppmana till militära aktioner mot regeringstrupperna, men säger nu att rebellrörelsen Syriska fria armén ska trappa upp "verksamheten på slagfältet" för att lindra pressen på civilbefolkningen som är under "belägring, beskjutning och angrepp" i provinserna Hama, Latakia och Homs", enligt AFP.

I en kommuniké som lästes upp i tv på torsdagen avvisar regimen nästan alla uppgifter om händelserna i al-Qubair.

Medan vittnen och oppositionen uppgav att regeringstrogen milis stod bakom massakern, anklagade regeringen "beväpnade grupper" för att ha iscensatt blodbadet för att få till stånd en utländsk militär intervention.

Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), med säte i London, sade att massakern utfördes av den regimtrogna shabiha-milisen efter det att reguljära styrkor bombat området.

Uppgifterna har hittills inte kunnat verifieras och FN:s observatörer har ännu inte kunnat ta sig till Kubeir.

Tillvägagångssättet påminner om det vid en massaker i Houla i grannprovinsen Homs för knappt två veckor sedan där över 100 människor tros ha dödats.

Storbritanniens premiärminister David Cameron kallade den senaste massakern "brutal och vämjelig" och uppmanade omvärlden att göra mer för att isolera Syrien, enligt nyhetsbyrån AFP.

Kina upprepade på torsdagen sitt motstånd mot en utländsk intervention i Syrien och försök att få till stånd ett regimskifte efter anklagelser om en ny massaker.

– Den syriska frågan bör lösas genom Annans fredsplan, sade Kinas vice utrikesminister Cheng Guoping som också uppmanade båda sidor i konflikten att upphöra med våldshandlingar enligt Reuters.

Under natten till torsdagen utbröt häftiga strider i utkanterna av Damaskus och i huvudstadens förstäder, uppgav oppositionen.

Invånare i Damaskus centrum sade att de hörde kraftig eldgivning och aktivister i förstäderna talade om explosioner och eld från automatvapen. På flera platser sågs helikoptrar flyga lågt över bebyggelsen.

FN-sändebudet Kofi Annan, som nyligen besökte Syrien och träffade president al-Assad, kommer under dagen att delta när Syrienfrågan diskuteras i generalförsamlingen såväl som säkerhetsrådet. Under fredagen väntas Annan träffa USA:s utrikesminister Hillary Clinton, uppger CNN.

FN uppskattar att minst 10 000 människor har dött i oroligheterna som har pågått över ett år.