Stark politisk majoritet för fortsatt kärnkraft

2:17 min

Det finns en stark politisk majoritet för att fortsätta att driva flera av de nuvarande kärnkraftverken fram till 2045.

Ekot berättade i morse att det pågår stora renoveringar av kärnkraftverken som förlänger livslängden på de modernaste reaktorerna till 2045. Och mycket tyder alltså på att de verkligen kommer att vara i gång så länge.

I och med alliansens energiöverenskommelse för tre år sedan är det ingen av de borgerliga partierna som pratar om att avveckla kärnkraften. Tvärtom har regeringen öppnat för att bygga ny kärnkraft, något som Sverigedemokraterna tycker vore bra.

Socialdemokraterna har visserligen ett kongressbeslut på att kärnkraften ska avvecklas, men partiets ledare, Stefan Löfven, har tidigare uttalat sig för ny kärnkraft. Och nu säger han att det är livslängden på reaktorerna som ska avgöra hur länge verken ska drivas, även om man i dag inte säkert vet hur länge det är.

– Det finns en livslängd och de graderas upp nu, så det är svårt att svara på. Det är dessutom olika för olika reaktorer, säger Löfven.

Flera av dem förväntas hålla till 2045 rent tekniskt, enligt industrin. Tycker du att de ska gå så länge?

– Vi har inte tänkt oss någon förtida avveckling, utan vi ser ju att kärnkraften kommer att behövas under en överskådlig tid. Så är det.

Kärnkraftindustrin satsar just nu 50 miljarder kronor på att renovera de tio kärnkraftreaktorer som är i gång. Det är ungefär lika mycket som det skulle kosta att bygga en helt ny kärnkraftreaktor. Ingemar Engkvist, vd för Eon Kärnkraft, bekräftar att de två modernaste reaktorerna efter renoveringarna kommer att kunna drivas fram till 2045.

– Ja, det visar våra kalkyler, säger han.

I dagsläget är Vänsterpartiet och Miljöpartierna de enda i riksdagen som driver på för att avveckla kärnkraften. Men Miljöpartiets språkrör Åsa Romson tror att det är många som oroar sig för säkerheten om man fortsätter att driva dagens reaktorer hela den tekniska livslängden ut.

– Jag tror att alla svenskar känner en väldigt stark oro, om man skulle dra ut på livslängden i de gamla svenska kärnkraftverken. Här ska vi ha en planerad utfasning. Och den kommer att komma under de närmaste decennierna. Det här måste politiken ta in och nu faktiskt göra uppgiften att planera för framtidens hållbara energisystem.

Men tror du att vi har kärnkraft 2020?

– Det tror jag, absolut.

2030?

– Då tror jag att den kan vara borta.