Flyktingström svår uppgift för lilla Malta

2:23 min

I dag kommer EU:s migrationsministrar diskutera den förnyade strömmen av flyktingbåtar över Medelhavet. Förra året omkom ett par tusen migranter på sin väg mot Europa enligt beräkningar från Europarådet och EU:s migrationskommissionär Cecilia Malmström är bekymrad.

– Medelhavet är jättestort. Många av de här människorna sätts på helt ovärdiga båtar av hänsynslösa människosmugglare, utan flytvästar, utan kompass och utan vatten. Det är jättesvårt att hitta alla båtarna, och det är en fruktansvärd tragedi, säger hon.

Förra året innebar en kraftig ökning av antalet migranter som kom från Nordafrika till södra Europa. De senaste veckorna har strömmen av båtar över Medelhavet åter kommit igång. Hittills i år har drygt 2500 migranter kommit över havet till Italien, främst till ön Lampedusa. Lilla Malta hade fram till i förrgår tagit emot 826 personer.

– 800 personer till en liten, liten trångbodd ö som Malta är väldigt mycket på bara några veckors tid. Så det är klart att situationen är väldigt svår på Malta, som redan har en stor grupp flyktingar som man har problem att ta hand om på ett ordentligt sätt, säger Cecilia Malmström.

Enligt Cecilia Malmström kommer de flesta av årets båtar från Libyen med migranter från framför allt Eritrea, Somalia och Sudan. EU-kommissionären poängterar att kustbevakningen på Medelhavet räddar livet på många migranter, men det har kommit rapporter om flera döda migranter även i år och det finns mer att göra, säger hon.

– Vi försöker koppla ihop de olika kustbevakningarna; ha bättre datasystem, bättre satellit, så att vi ska kunna hitta de små båtarna som inte går att se på den vanliga radarn.

Det är ett projekt som har börjat dra igång nu som kallas Eurosur, med syftet att hitta de här små båtarna, också i kampen mot narkotikasmuggling, berättar Cecilia Malmström

– Vi måste också naturligtvis jobba mer med avsändarländerna. Vi har ett mycket gott samarbete med Tunisien, just för att se hur vi kan hjälpa det landet. Både så att människor känner att de inte behöver åka därifrån, och för att bekämpa de här fruktansvärda människosmugglarna som är den största orsaken till att båtarna är i det skick de är.

Vid dagens ministerrådsmöte här i Luxemburg lär Malta vädja om hjälp från övriga EU-länder att ta hand om en del av de migranter som kommer över Medelhavet. I fjol var det ungefär 250 flyktingar som blev flyttade enligt det som Cecilia Malmström kallar ett "kvotflyktingprogram internt inom EU".

– Vi hoppas att länder är villiga att fortsätta ställa upp på detta, att avlasta Malta i alla fall något. För Malta ligger där det ligger, och det kommer att fortsätta komma båtar.