Merkel vill gå mot politisk union i Europa

1:41 min

I eftermiddag träffar Tysklands förbundskansler Angela Merkel sin brittiske motsvarighet David Cameron. Samtalet kommer att handla om krisen inom eurozonen. Och Angela Merkel säger i dag, att det bara finns en långsiktig lösning: Europa måste gå i riktning mot ett Europas förenta stater.

– Vi behöver en politisk union och vi måste steg för steg lämna över ansvaret till Europa, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i den tyska tevekanalen ARD i morse. Om några länder tvekar, så får vi andra gå vidare, sade Merkel.

Krisen inom eurozonen driver på i riktning mot ett Europas förenta stater. Åtminstone i princip.

Senast i går satte den Europeiska centralbanken ytterligare press i den riktningen på ledarna inom eurozonen.

Den Europeiska centralbanken har verktygen för att stoppa den akuta krisen. ECB kan trycka hur mycket pengar som helst. Den skulle kunna undanröja de omedelbara hoten mot till exempel de spanska bankerna som just nu är på väg att få slut på pengar. Det är en spansk bankkollaps som  just nu är det stora hotet mot världsekonomin och på sikt mot eurozonens framtid.

Och ECB-chefen Mario Draghi antydde att centralbanken skulle kunna rycka in. Men inte nu. Politikerna inom eurozonen måste först göra mer.

– Jag anser inte att penningpolitiken ska ersätta bristen på handlingskraft hos andra institutioner, sade han.

I eftermiddag träffar Angela Merkel sin brittiske motsvarighet David Cameron. Cameron kommer då att upprepa sitt krav på en starkare finanspolitisk samordning inom eurozonen.

Storbritannien står ju utanför det gemensamma valutaområdet,  men det som händer inom eurozonen får ändå effekter också i Storbritannien.

Samma sak gäller USA. I går talade president Obama i telefon med både Merkel och Cameron. Eurokrisen hotar utvecklingen i den amerikanska ekonomin. Och därmed Obamas möjligheter i höstens presidentval.