Syrien-observatörer besköts med tunga vapen

1:51 min

Efter ett möte i FN:s säkerhetsråd om krisen i Syrien i går kväll så varnade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på en presskonferens för ett nära förestående fullskaligt inbördeskrig i landet. Terrorister utnyttjar kaoset i Syrien, enligt FN-chefen.

FN:s och Arabförbundets speciella Syrien-sändebud Kofi Annan sade efter mötet att han vill att Iran blir delaktigt i lösningen på konflikten i Syrien. Enligt Annan pågår det en diskussion om att få med regionala krafter i en kontaktgrupp om den allt värre situationen i landet.

Ban Ki-moon sa tidigare på kvällen inför generalförsamlingen att uppgifterna om en ny massaker i Syrien i onsdags är chockerande och tyder på ett oanat barbari.

Ett ögonvittne berättar att regimtrogna milismän efter massakern dansade runt liken.

FN:s observatörer hindrades under gårdagen från att nå den by utanför staden Hama i Syrien där en ny massaker ska ha ägt rum i onsdags kväll. Enligt FN-chefen användes tunga vapen och övervakningsplan mot observatörerna, för att stoppa deras arbete.

Enligt den syriska oppositionen dödades minst 55 människor, bland dem 18 kvinnor och barn som har slaktats av den regimtrogna shabihamilisen. Men det finns inga oberoende vittnen på plats och den syriska regimen förnekar all inblandning i massakern.

Enligt ett ögonvittne som talat med nyhetsbyrån AFP, låg brända kroppar på marken efter massakern. Kvinnor, barn och flickor, sade ögonvittnet, en ung man från byn som bara ville uppge sitt förnamn Laith.

Laith berättade också att den regimtrogna shabihamilisen kom till den sunnimuslimska byn al-Qubeir från intilliggande alawitiska byar. De kom med knivar och vapen och efter massakern dansade de runt liken, berättade Laith som också uttryckte sin vrede över att FN:s observatörer inte kommit till byn.

– Vi ringde 30 gånger i går och bönade och bad dem om att komma, sade Laith på torsdagen.

Inga oberoende vittnen eller journalister har kunnat komma in i Kubeir och ord står mot ord. Enligt regimen mördades nio personer av terrorister varpå byborna ska ha bett regeringsstyrkorna om hjälp.

FN-observatörerna hindrades i går från att nå al-Qubeir. Dels stoppades de i den syriska militärens vägspärrar, och dels säger FN-styrkans chef, norrmannen Robert Mood, att man har gjort bedömningen att det fortfarande under torsdagen var för farligt för observatörerna att ta sig in i byn.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sa i går att FN:s observatörer blev beskjutna med handeldvapen när de försökte ta sig till al-Qubeir.

FN-observatörer i blå baskrar kom till Syrien för att övervaka den vapenvila Kofi Annan lyckats få Damaskus att skriva under. I stället har deras uppgift kommit att bli att räkna döda.

För elva dagar sedan dödades 108 människor i Houla, en massaker många trodde skulle leda till en vändpunkt. De blå baskrarnas dilemma speglar hela världens frustration.

Ingen har något alternativ till Kofi Annans allt mer ifrågasatta fredsplan och även om vissa politiker talar om FN:s skyldighet att skydda, så finns det ingen militär lösning på det syriska blodbadet.