Ovisst om socialistisk majoritet i franska valet

1:13 min

Ska socialisterna i Frankrike klara att få en absolut majoritet i parlamentet? Det är den stora frågan, när fransmännen nu inleder valet till parlamentet på söndag med en andra valomgång söndagen därpå.

I dyningarna efter vårens intensiva kampanjer kring presidentvalet verkar fransmännen nu ha svårt att åter ta sats och engagera sig.

I kuststaden Granville i Normandie svarar en efter en att visst ska de rösta, men merparten får det mest att låta som en plikt, något som byggarbetaren David Renault uttalar bokstavligen:

– Självklart ska jag rösta, svarar förstagångsväljaren David Renault, fast egentligen är jag inte särskilt intresserad, varken av högern eller vänstern.

Och tre välklädda damer på en bank mitt i centrum viftar bort mig som en fluga. De är verkligen inte intresserade.

Valtrötthet, krisen eller bara allmänt ointresse, orsakerna kan vara många, men valdeltagandet väntas i alla fall att åter sjunka något och stanna på 60 procent på söndag.

Självklart finns det också de som följer det politiska läget närmare, som teaterläraren Christian Baudier. Han nämner genast det som är en huvudfråga för politiker och media:

– Det är viktigt att den nye presidenten får stöd av en majoritet i parlamentet. Högersinnade parlamentariker och en socialistisk president blir komplicerat, resonerar han och låter som ett eko av kommentatorer. Frankrike behöver stabilitet mitt i krisen.

Enligt den senaste opinionsmätningen från Opinionway är det tveksamt om Socialistpartiet klarar att få en absolut majoritet. De kommer att behöva De Gröna. De väntas tillsammans få mellan 270 till 295 platser av parlamentets 577 stolar, medan högerpartiet UMP backar tillbaka till mellan 230 och 267.

Den andra stora frågan i parlamentsvalet är om högerextrema Nationella Fronten ska komma in i parlamentet, vilket är fullt möjligt.