Turismen i Grekland minskar i år

2:04 min

Inkomsterna från turismen i Grekland väntas minska med uppemot 15 procent i år, det visar färska siffror från den grekiska turistorganisationen.

Var femte grek jobbar inom turistsektorn, och de som arbetar med turismen tror att den politiska oron är en förklaring till nedgången.

– Turister ringer och frågar om de kommer få tag på mediciner och om det finns bensin, säger Panagiotis Aronis, som är researrangör på den lilla grekiska ön Paxos.

Han svarar att solen, det turkosblå havet och den grekiska övärlden är precis som vanligt, ändå har hans bokningar minskat med nästan en tredjedel i år.

Förra året var ett bra år för turismen och det gav hopp om att turismen kan vara en väg ut ur den ekonomiska krisen. Men veckorna precis efter valet den sjätte maj, då ingen regering bildades och nyval utlystes, halverades bokningarna i Grekland och turistorganisationen SETE räknar med att inkomsterna kommer att minska med runt 15 procent det här året.

Grekland är inne på sitt femte år av recession och spekulationerna ökar om att landet kan komma att lämna eurozonen. Turister från flera EU-länder har fått rådet att ta med sig extra kontanter.

– Hemma hörde vi att det kanske inte kommer att gå att ta ut pengar, eller att vi inte skulle kunna betala med kort, säger brittiska Marilyn Riley, men hon har inte haft några problem.

Här på ön Paxos är det långt från tårgas och krossade rutor på Syntagmatorget i Aten, men Marilyn tror att turister sett bilder i medierna och valt andra resmål.

– De visar kravaller och demonstrationer i Aten, men här ute på öarna är det lugnt.

I huvudstaden Aten säger Tatiana Karapanagioti, som är tillfällig turistminister i den grekiska övergångsregeringen, att råd om att ta med sig extra euro är baserat på rykten och spekulationer.

– Här pågår verksamheten som vanligt och varken de grekiska politikerna eller det grekiska folket vill lämna euron, säger hon.