Lördag 9 juni

De skrotar plastbåtar

4:12 min

Kossornas planet idag innehåller många olika sommarämnen.

Först åker vi till båtskroten på Muskö. Maria Rindstam och Josefin Ahrrénborg behövde skrota sin plastbåt, upptäckte att det inte fanns något system för det och startade därför sin egen båtskrot. Idag tar de emot båtar från hela Sverige och tar till vara alla gamla båtdelar från dem som går att använda igen.

Dessutom besöker vi Nordens största akutavdelning, på Södersjukhuset i Stockholm, för att höra med överläkaren Patrik Söderberg vad det är för olyckor vi råkar ut för under semestern. För på akuten ser man helt klart en säsongsvariation.

Svettlukt är ett annat sommarämne, även om vi gör vårt bästa för att utplåna den. Göran Birgersson och Mats Olsson är två forskande professorer som studerar svettlukt på varsitt sätt.

Yvonne Brandberg är psykolog, professor i vårdvetenskap och jobbar åt Cancerfonden. Hon har tänkt mycket på vad det är som gör att vi har så svårt att ändra våra solvanor. För svenskarna hör till världens mest fanatiska solbadare som också drabbas hårdast av hudcancern malignt melanom.

Björn Cederberg är insektsforskaren som specialiserat sig på getingar, humlor och myror. Han ger oss tips om hur vi lära oss att tycka om getingarna.

Bonusmaterial:
Björn Cederberg berättar om varför sensommargetingarna är så jobbiga och hur man bäst slipper dem.

(Björn Cederberg är en av författarna bakom praktverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna: Steklar: Myror – getingar, en hel tjock bok där man kan lära sig allt om dem. Bilden toll höger är ur den boken)

Kossornas planet är tillbaka i augusti. Tills dess önskar vi glad sommar med denna sommarsång av Stefan Sundström: