TISDAG 12 JUNI

Dansen som befriar

29 min

-Varje gång jag dansar känner jag en befrielse, dansen gör mig starkare, lycklig, jag känner gemenskap med de jag dansar med.

Det menar Josefin Wikström i Askersund som lever sitt liv för sin passion - att dansa och hjälpa andra människor att läka själens sår genom rörelse

-Det är befirande att röra kroppen till rytm tillsammans med andra, man klarar av saker som man är rädd för, och det skapar en jättefin gemenskap, menar Josefin Wikström.

När Josefin var 11 år blev hon utsatt för ett sexuellt övergrepp, men genom dansen kände hon att kropp och själ fick befrielse från de svåra upplevelserna. Idag jobbar Josefin flera månader om året på ett barnhem i Indien där hon håller danskurser för barn som utsatts för svåra övergrepp.

-Vissa dagar går jag hem och bara gråter, men det jag ser är en glädje som kommer upp i barnen när vi har dansat en stund, det är fantastiskt belönande att arbeta med det.

Den största krisen var kanske ändå en period för några år sen när Josefin hade sjukdomen Borelia. Det slog ut hela balanssystemet och hon fick intravenös antibiotika. Hon staplade runt med sin mamma som stöd, kunde bara gå korta sträckor.

-Jag kände att jag dog inombords. Idag är jag överlycklig att jag kan röra på mig igen, uttrycker Josefin.

Några av danskurserna håller hon på kvinnoanstalter, ett fantastiskt tillfälle att hjälpa människor i fängelse att få en stund att vara sig själv, menar Josefin.

-Första kommentaren är att de känner sig befriade, att de får känna sig normala för en liten stund, berättar Josefin Wikström.

Ett program av Marie Hansson.