Experten: Breivik kan ha asperger och tourettes

1:27 min

Anders Behring Breivik är inte paranoid schizofren men har troligen asperger, tourettes, en narcissistisk personlighetsstörning och möjligen också en psykos. Det menade psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malt som i dag vittnade i Oslo tingsrätt.

Psykiatriprofessorn var kallad som sakkunnig för att förklara hur de två olika sinnesundersökningarna som har gjorts av Breivik kunde komma till så olika slutsatser.

Den första undersökningen drog slutsatsen att Breivik har paranoid schizofreni och inte kan anses vara tillräknelig. Den andra undersökningen menade tvärtom att den åtalade är tillräckligt frisk för att kunna dömas till fängelse.

Dagen i rätten är inledningen på en maktkamp mellan de olika teorierna om Breiviks psykiska hälsa och tidningen VG:s rättskommentator Anders Giaever tror att den kommer att förändra rättspsykiatrin i Norge.

– Nu är det en maktkamp inom hela den psykiatriska miljön i Norge, akademiker mot utövande läkare och rättspsykiatrker mot professorer och det kommer att förändra norsk psykiatri för all framtid, säger Anders Giaever till Ekots Jenny Sanner Roosqvist.

Malt gick noggrant igenom kriterierna för schizofreni och slog fast att den första sinnesundersökningen hade fel i sina slutsatser.

När det blev dags för Malt att delge rätten sin egen analys av Breiviks psykiska hälsa invände den åtalades försvarare. Advokat Geir Lippestad hänvisade till den åtalades personliga integritet och menade att Malts analys skulle ses som ännu en sinnesundersökning. Med den motiveringen vill Lippestad att rätten skulle stoppa resten av Malts vittnesmål.

Både åklagarsidan och målsägandebiträdena ville att Malt skulle fortsätta och rätten beslöt efter överläggningar att tillåta resten av vittnesmålet.

Psykiatriprofessor Malt har följt den åtalades beteende i rättssalen och gav flera exempel på saker han anser stöder hans teorier om Breiviks mentala hälsa.

Vid ett tillfälle ska Malt ha observerat 30 tics under en timme när Breivik svarade på frågor i vittnesmålet.

Breivik, som ansåg sig kränkt av psykiatrikern, avbröt Malt mitt i en mening och krävde att få kommentera vittnesmålet, men stoppades av domaren.

– Det är kränkande och förnedrande, sade Breivik.

Den barnpsykiatriker som undersökte Breivik som fyraåring var kallad som vittne i dag men rätten beslutade att hans tystnadsplikt vägde tyngre än vittnesmålet och beslöt därför att vittnesmålet skulle strykas.

Målsägandebiträdena har dock flaggat för att man kan komma att lämna in en protest eftersom man anser barnpsykiatrikerns vittnesmål vara så viktigt.