Ohyra på krukväxter

Hej!
Vi har en massa olika typer av gröna plantor inomhus. Flera palmer av olika slag, hibiskus, monstrera, fikus träd, oliv träd,yuccapalm, och lite av varje som jag inte vet namnet på.

Tyvärr har ALLT fått någon parasit som gör att växterna fäller ut ett sorts sockerartat klet från bladverket vilket liksom regnar ner på golvet, samt att palmerna får gulfläckiga blad efter en tid. Det ser ut som små bruna ovala fröliknande kapslar på blad, stjälkar och stammar.
När man pillar av dem liknar de torra fröskal.

Jag har i en månads tid duschat hela djungeln med såpa/spritlösning 2 ggr/vecka och har bestämt mig för att fortsätta behandlingen i tre månader.
Sammantaget ser det bättre ut, med parasiterna är där fortfarande. Vad kan jag göra mer??

Mycket vänligen/ Ammi

Hej Ammi

På din beskrivning så förstår jag att många av dina växter har blivit angripna av sköldlöss. Det finns många arter av sköldlöss och flertalet kan angripa många olika slags växter. Den mest vanliga arten på inomhusväxter är en art som heter orangefärgad vaxsköldlus. I det här fallet skulle det också kunna vara växthussköldlusen. Sköldlöss suger i sig växtsaft men de får i sig överskott av socker och detta kommer ut i form av en lösning som kalla honungsdagg. Denna lösning är kladdig. Oftast är det detta kladd på fönsterrutor, fönsterbrädor och golv som man först upptäcker.

Upprepad behandling med en såpspritlösning har effekt, men det kan vara svårt att få bort all smitta. Mer effektivt är det med kemisk bekämpning med preparat som innehåller tiakloprid eller imidakloprid. Lyssna med en plantbutik vilka preparat de har som innehåller något av dessa aktiva substanser. Även med dessa medel bör man göra några upprepade behandlingar.

Maj-Lis Pettersson