Många hot mot pilgrimsfalkarna

2:07 min

Sedan DDT och kvicksilver förbjöds har pilgrimsfalken hämtat sig från att nästan ha varit utrotad. Men nya miljögifter i fåglarna bekymrar forskarna.

Gifter eller ej – årets häckning verkar bli den sämsta på länge. Ekot besökte ett falkbo i södra Sverige tillsammans med Peter Lindberg, som leder Naturskyddsföreningens Projekt Pilgrimsfalk.

– På hyllavsatsen, vid rosenbusken. Där har häckplatsen varit de sista tio åren. Det har alltid gått ut ungar där. Det ligger i en grotta, det finns regnskydd, det är en perfekt lokal. Men nu blir vi konfunderade, vad är detta, frågar sig Peter Lindberg när han ser hur det ser ut på häckplatsen.

Vi har tagit oss upp på en klipphylla för att märka årets pilgrimsfalkungar. Men förgäves.

– Det här var märkligt. Nu vet vi inte vad som hänt, här ligger fyra ägg och det ser ut som att en mård har varit framme.

Det verkar som att någon gett sig på äggen helt enkelt?

– Ja, så skulle det inte ha sett ut annars.

Skalrester av fyra ägg som flyttats från boet, med små bitmärken, talar för att en hungrig mård varit här.

Och överhuvudtaget har årets inventering av pilgrimsfalkar börjat illa.

– Det har aldrig varit så här dåligt. Vi har besökt åtta boplatser och vi har bara märkt ungar på en lokal. Det är helt tomt. Vi misstänker vädret till stor del, men det kan vara andra orsaker, som rovdjur eller miljögifter som gör att vissa ägg inte kläcks. Det ser inte bra ut just nu, säger Peter Lindberg, som leder Naturskyddsföreningens Projekt Pilgrimsfalk.

Skalen från det här falkboet och andra ska nu analyseras. De senaste åren har man hittat bromerade flamskyddsmedel  i pilgrimsfalkar.  Professor Cynthia de Wit forskar om hur fåglar påverkas av flamskyddsmedel.

– De kan störa känsliga hormonsystem och speciellt om de stör de här känsliga systemen i äggen under utveckling av ungarna, så kan man få stora effekter när de blir vuxna, eller att de inte överlever uppväxten, berättar Cynthia de Wit, professor vid Institutionen för tillämpad miljövetenskap vid Stockholms universitet.