Lågt utsläppspris kan leda till skärpta klimatmål

2:24 min

Priset på utsläppsrätter för koldioxid är just nu rekordlågt och som Ekot tidigare berättat ifrågasätter många nu om utsläppsrätterna har någon som helst effekt för att förbättra klimatet.

Naturskyddsföreningen säger att det låga priset bör utnyttjas för att höja klimatmålen.

I veckan sammanträder EU-parlamentariker, regeringar och tjänstemän för att diskutera åtgärder mot vad som beskrivs som fel i marknaden. Det låga priset är både bra och dåligt, säger föreningens generalsekreterare Svante Axelsson.

– Ja det låga priset är ju ett kvitto på hur billigt det är att minska utsläppen. Sex-sju öre per kilo koldioxid är ju extremt billigt och därför kan man med gott mod minska utsläppen och gå fortare fram. Det här är billigare än vad det är i både Kina och Indien att minska utsläppen, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Företrädare för industrin och även regeringen hoppas att det här låga priset beror på lågkonjunkturen och kan komma att höjas igen när konjunkturen vänder?

– Det finns flera faktorer som gör att det är lågt pris. Men en faktor är att det varit sådant bra tryck nu på tillförsel av solenergi, vind och andra förnybara energislag och därför kan man säga att det går bättre än vi har trott. Då skulle man snabbare kunna minska utsläppstaket, menar Svante Axelsson.

EU:s klimatmål att minska koldioxidutsläppen till 2020 med 20 procent från 1990 års nivåer har varit ifrågasatta länge. Den svenska regeringen är positiv till ett tuffare mål om flera länder kan komma överens.

– Vi vill se att förutsättningarna ska vara sådana att vi kan höja målet till 30 procent. Det är det mest rättframma sättet att få till den effekten, säger Mikael Ekman på miljödepartementet.

På EU-nivå har dock Polen flera gånger stoppat sådana förslag och på onsdag skall istället EU-parlamentet och EU-kommissionären Connie Hedegaard försöka övertala medlemsregeringarna att tillfälligt eller permanent strypa tillgången på nya utsläppsrätter för att driva upp priset.

Ståljätten SSAB, en av Sveriges tyngsta industrier, är skeptiska till sådana ingrepp. De tjänar i nuläget pengar på utsläppen istället för att betala. Förra året ungefär 100 miljoner kronor eftersom de fick långt fler utsläppsrätter än de kan göra av med.

Ståltillverkaren vill inte att Europa skärper reglerna om andra kontinenters fabriker samtidigt får fortsätta med sina utsläpp.

– Vi känner en oro att det kommer att snedvrida den globala konkurrensen för oss och att det då kanske i sin tur inte kommer att leda till en totalminskning av de globala utsläppen av koldioxid, säger koncernens forskningschef Carl Orrling.