Den norrländska maten

Ät ditt ogräs!

Nässlor, maskrosor, rallarrosor och annat som växer runt runt knuten, och som ofta betraktas som ogräs, är i själva verket naturens eget skafferi. Här döljs nya smakupplevelser, nyttigheter och näring. Vår jämtländska matnörd Fia Gulliksson bjuder på nässelpesto och maskrossirap i sommarens första mattips.


Nässelpesto

2 liter färska, späda nässlor
1 dl sötmandel
1 dl kallpressad rapsolja
2 dl västerbottenost
1 vitlöksklyfta eller 1 knippa gräslök
Salt och grovmalen svartpeppar

Skölj nässlorna väl. Koka nässlorna i lättsaltat vatten I ca 5 min.
Sila bort vattnet. Låt nässlorna svalna. Mixa förvällda nässlor, vitlök
eller gräslök och mandel till ett grönt mos.
Späd med oljan och mixa ner osten.
Smaka av med salt och peppar.

Maskros- eller granskotts sirap

Gott till desserter, på glass eller sura bär eller att ringla över
pannkakan.
200 maskrosor eller 5 dl granskott
1 liter vatten
1 citron
2 tsk citronsyra
1 kg socker

Plocka blommorna och låt det gröna sitta kvar runt
knoppen/blomman alternativt plocka granskott. Lägg maskrosorna
eller granskotten i en rostfri kastrull och häll på vatten så att det
knappt täcker. Värm upp försiktigt tillsammans med det yttersta
gula av citronskalet samt saften från en citron. Låt allt sjuda (ej
koka) i cirka 15 minuter.
Filtrera av vätskan genom kaffefilter. Häll tillbaka vätskan i
kastrullen och tillsätt socker och citronsyran. Koka upp och låt koka
sakta utan lock tills en sirap bildas. Det tar nästan två timmar. Men
se upp - det kan gå snabbt på slutet! Låt svalna något och häll på
flaska. Står sig nästan hur länge som helst.