Spanien ansöker om nödlån från euroländerna

1:32 min

Spanien har beslutat att formellt be om ett nödlån från övriga euroländer. Pengarna ska användas för att stärka landets krisande banksektor.

I flera månader har den spanska regeringen envist förnekat att landet behöver ett räddningspaket. Men bankkrisen har blivit allt svårare, vilket har pressat upp de spanska statsskuldsräntorna till närmast ohållbar nivå.

På fredagskvällen sa valutafonden IMF att spanska banker behöver nytt kapital på minst 40 miljarder euro, alltså drygt 350 miljarder kronor.

Många bedömare har varit eniga om att det i verkligheten behövs mycket mer nytt kapital för att marknaden ska tro att den spanska bankkrisen verkligen är under kontroll.

Nu på eftermiddagen har euroländernas finansministrar haft ett extrainkallat möte. Enligt personer med insyn i de samtalen har Spanien beslutat att formellt be om nödlån.

Euroländerna ska ha accepterat att ge stöd med ända upp till 100 miljarder euro, ungefär 900 miljarder kronor. Enligt Reuters kommer det dröja till slutet av juni innan det exakta beloppet blir klart.

Pengarna ska gå enbart till att stärka den spanska banksektorn. Till skillnad från Grekland, Portugal och Irland kommer räddningspaketet alltså inte användas för att allmänt stärka statens finanser.

Enligt spanska tidningen El País ska Finland och Nederländerna ändå ha krävt omfattande villkor för att godkänna Spaniens begäran.

Spaniens ekonomiminister Luis de Guindos håller en presskonferens om räddningspaketet under kvällen.